Stage in het buitenland

Stage in het buitenland Stage lopen in het buitenland is dé manier om tijdens je studie een geweldige internationale ervaring op te doen. Wie wil er nou niet tijdens de stageperiode genieten van lekker weer en een mooie omgeving? Een buitenlandse stage is daarom ook niet voor niets erg populair. Het is voor studenten een leerzame en vooral leuke ervaring om nooit te vergeten. Het aanbod van buitenlandse stages is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Hierdoor is het regelen van een buitenlandse stage eenvoudiger, maar natuurlijk komt er wel iets meer bij kijken dan een stage in eigen land. Wil jij ook stagelopen in het buitenland? We helpen je graag op weg!


Waarom stage lopen in het buitenland?

Veel studenten willen maar al te graag naar het buitenland om hun stage te voltooien. Natuurlijk om werkervaring op te doen, maar het is ook vooral een fantastische levenservaring. Je woont en werkt in een andere cultuur, je ontmoet veel nieuwe mensen en je leert een nieuwe taal spreken. Stage lopen in het buitenland draagt op die manier bij aan je professionele en je persoonlijke ontwikkeling. En ondertussen voelt het zelfs een beetje als vakantie!

Wil je na je studie in het buitenland werken? Een buitenlandse stage is een goede voorbereiding op een internationale carrière. Internationale ervaring en een verblijf in het buitenland zijn zeker aan te raden als je voor een internationaal georiënteerd bedrijf wil werken.

Buitenland-ervaring staat ook nog eens goed op je CV. Voor potentiële werkgevers in Nederland blijkt het steeds aantrekkelijker als je stage hebt gelopen in het buitenland. Door veel werkgevers wordt een stage of studie in het buitenland als positief ervaren.

Stageplek zoeken

Voor je gaat zoeken naar een stageplek is het verstandig om eerst jezelf enkele vragen te stellen. Wat wil je bereiken met de stage? Wat wil je leren? Hoe ziet jouw ideale bedrijf of organisatie er uit? Aan welke eisen moet je stageplaats voldoen? Wat kun je zelf bijdragen? Als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord kun je gerichter op zoek naar een stageplek.

Als je weet wat voor soort stage zoekt kun je gaan kijken in welke landen je terecht kunt. Uiteraard speelt je eigen voorkeur hierin ook een belangrijke rol. Waar zou je naartoe willen gaan? Wil je bijvoorbeeld een bepaalde taal graag leren spreken? Inmiddels kun je bijna in ieder land ter wereld wel terecht voor je stageproject.

Hou er wel rekening mee dat stages in het buiteland moeilijker zijn te vinden dan een stageplek in Nederland. Stages in het buiteland zijn populair en daardoor zijn er minder plekken beschikbaar. Begin dus ruim op tijd met zoeken! Er zijn verschillende organisaties en stagebemiddelingsbureau die je hierbij kunnen helpen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Als je bepaalde wensen hebt of je opleiding specifieke eisen stelt dan kun je waarschijnlijk sowieso beter zelf je buitenlandse stage regelen. Bekijk de websites van bedrijven waar je graag aan de slag zou wilen gaan. Sommige internationale bedrijven hebben een database met onderwerpen voor afstudeeropdrachten en stages. Je kunt ook open sollicitatiebrieven sturen naar bedrijven die je leuk lijken om te gaan werken. Uiteraard doe je dit wel in de taal van dat land dus het is gelijk al een goede oefening. Bekijk ook wat je eigen opleiding voor je kan betekenen. Zo hebben tegenwoordig steeds meer opleidingen een stagecoördinator speciaal voor internationale stages. Ze hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij het vinden van een internationale stageplaats.

Voorbereiding

Voor een buitenlandse stage moet je je meer voorbereiden dan voor een stage in Nederland. Je krijgt te maken met extra zaken als reisdocumenten, huisvesting, verzekeringen en werkvergunningen. Het regelen van een stageplek in het buitenland inclusief alle praktische zaken hier omheen kan wel een jaar in beslag nemen. Het is dus belangrijk om hier op tijd mee te beginnen.

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Bij de meeste internationale stages word je bijgestaan bij het regelen van de praktische zaken zoals het vinden van geschikte huisvesting. Zo kun je bijvoorbeeld verblijven bij een gastgezin, een accomodatie bij de stageplaats, een hostel of een huisje speciaal voor stagiairs. Als je in Nederland een kamer huurt en die bij terugkomst weer wilt betrekken kun je tijdelijke onderhuur regelen.

Het is belangrijk om al je reisdocumenten en een eventuele werkvergunning op orde te hebben. In sommige landen heb je bijvoorbeeld een (werk)visum nodig. Een stage in het buitenland brengt vaak extra kosten met zich mee. Zijn je je studiefinanciering en eventuele stagevergoeding voldoende om van rond te komen? Neem rustig de tijd om alles te regelen.

Stageovereenkomst en stagevergoeding

Heb je een stageplaats gevonden? Als eerste moet je stage dan worden goedgekeurd door de stagecoördinator. Het is daarbij belangrijk dat het werk of het onderzoek dat je gaat doen aansluit bij het studieniveau van je opleiding. De begeleiding van de stage moet ook voldoen aan de eisen van je opleiding.

Zorg er dan vervolgens voor dat de afspraken tussen jou en het bedrijf duidelijk zijn. Dan weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn. Je kunt dit vastleggen in een stageovereenkomst of stagecontract. Hierin staat wat je gaat doen, wie je gaat begeleiden, hoeveel uur je gaat werken, wat je eventuele stagevergoeding is, of je recht hebt op reis- en onkostenvergoeding en hoeveel vakantiedagen je hebt.

Bedrijven zijn doorgaans niet verplicht je een stagevergoeding te geven. De meeste bedrijven doen dit wel, maar ga er dus niet klakkeloos vanuit dat je betaald wordt voor je werk. Soms krijg je geen vergoeding, maar loop je stage tegen kost en inwoning. Dit kan voorkomen bij de kleinere bedrijven zoals kleine hotels of taalscholen met eigen accomodatie. Bij grotere bedrijven ligt de stagevergoeding meestal hoger dan bij kleinere. Gemiddeld ligt de vergoeding voor een stage op HBO niveau rond de 240,- Euro bruto per maand. Voor een stage op WO niveau is dat 300,- Euro bruto per maand.

Handige links

Casamundo - Accomodaties in het buitenland
Wilweg - Stage in het buitenland
Aiesec - internationale studentenorganisatie met stages in meer dan 107 landen
Global Placement - wereldwijd aanbod van stageplaatsen
Internships Australia - stages in Australië
On Stage - stageplaatsen in Nicaragua
Projects Abroad - vrijwilligerswerk als stage

Lees verder: Studeren in het buitenland


Reisloket

Actueel