Visum regelen

Visum regelen Met een Nederlands paspoort kun je moeiteloos door Europa reizen. Als je bestemming echter in een ander werelddeel ligt, heb je vaak een visum nodig. De regels hiervoor lijken misschien wat ondoorzichtig, maar met een goede voorbereiding kan er weinig mis gaan. Op deze pagina vertellen we je er alles over.Visa

Een visum is voor een land een manier om bij te houden wie er allemaal op bezoek komen. Zo hopen ze criminelen en terroristen te ontmoedigen, maar het is vaak ook een ordinaire melkkoe waarmee extra geld wordt binnengehaald. Of je een visum nodig hebt en hoeveel je daarvoor moet betalen, hangt af van je bestemming. Het is raadzaam om dit op tijd uit te zoeken. Voor de meeste visa ben je tussen de 20 en 50 euro kwijt.

In sommige landen kun je je visum bij de grens kopen, maar vaak moet je dit van tevoren doen. Dat kan trouwens ook afhangen van de manier waarop je het land binnenkomt. Soms kun je op het vliegveld gewoon ter plekke een visum kopen terwijl je dat al in je bezit dient te hebben als je bijvoorbeeld per bus de grens oversteekt.

Een visum geeft je het recht om een bepaalde periode in een land te verblijven en/of te werken. Er zijn vaak verschillende soorten visa verkrijgbaar. De bekendste zijn een eenmalig visum (waarmee je één keer de grens over mag en een bepaalde periode, vaak één of drie maanden, in het land mag blijven), een doorreisvisum (waarmee je alleen via dat land mag reizen, je komt het vliegveld er dus niet mee af) en een multiple-entry visum. Die laatste is vooral handig als je bijvoorbeeld kriskras door Zuid-Amerika reist en meerdere keren de grens van een bepaald land verwacht over te steken. Welk visum je voor welk land nodig hebt, ligt uiteraard aan je reisplannen.

Visum aanvragen

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je één of meerdere visa nodig hebt, zijn er twee opties: je kunt je visa in Nederland regelen of tijdens je reis. Als je niet al te lange tijd op reis gaat en onderweg dus geen tijd wilt verliezen met bureaucratische rompslomp, kun je er voor kiezen om je visa voor vertrek te regelen. Een bijkomend voordeel is dat je visum in sommige landen langer geldig is als je het op voorhand aanvraagt. Het aanvragen kan bij de ambassades of consulaten van de landen die je wilt bezoeken. Je vindt ze vaak in Den Haag of Amsterdam, maar soms moet je er ook voor naar België of Duitsland.

Zoek vooraf goed uit wat je mee moet nemen (je paspoort, portemonnee en een voorraad pasfoto's heb je natuurlijk sowieso op zak), om te voorkomen dat je met lege handen weer naar huis gaat. Misschien kun je ook meerdere ambassades combineren op één dag. Vaak kun je je paspoort met het verse visum dezelfde middag weer mee naar huis nemen, maar soms moet je een paar dagen later terugkomen om het op te halen. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Er zijn trouwens ook speciale bureaus en websites de benodigde visa voor je kunnen verzorgen. Dat scheelt je veel tijd, maar de kosten hiervoor kunnen aardig oplopen.

Houd er verder rekening mee dat een visum vaak geldig is vanaf de dag dat hij verstrekt wordt. Als je dus een half jaar weg bent en pas in de laatste maand naar bijvoorbeeld China gaat, heeft het geen enkele zin om vooraf in Nederland een visum te regelen. Dat is dan al verlopen op het moment dat je de Chinese grens over wilt. In sommige gevallen is het trouwens ook niet eens mogelijk om een visum ver van tevoren aan te vragen.

Als je veel landen gaat bezoeken, en zeker als je nog niet precies weet in welke volgorde, is het daarom aan te raden om de visa tijdens je reis te regelen. Natuurlijk moet je wel een visum hebben voor het land dat je als eerste bezoekt. Zorg er ook voor dat je weet waar de verschillende ambassades zich bevinden (vaak in een buurland) en of je het visum direct mee krijgt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige landen kunnen je trouwens weigeren als je een visum van een voor hen "vijandig" land in je paspoort hebt staan. Het is verstandig om dit van te voren even uit te zoeken.

Neem op reis altijd voldoende pasfoto's mee, want het kan lastig zijn om die ter plekke te laten maken. Wees bovendien voorbereid op lange wachttijden, want het werktempo van de lokale ambtenaren is niet altijd even hoog...

Paspoort en visum kwijtgeraakt?

Je moet er niet aan denken, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren: je raakt je paspoort en daarmee ook je visa kwijt door diefstal of verlies. Doe in dat geval altijd aangifte bij de politie en informeer de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade. De ambassade kan ook een nieuw paspoort voor je verzorgen of een noodpaspoort (ook wel laissez-passer genaamd) regelen. Dit noodpaspoort is alleen bedoeld voor tijdens je reis en dien je bij terugkomt onmiddellijk te vervangen door een "echt" paspoort. Je bewegingsvrijheid wordt door een laissez-passer wel behoorlijk belemmerd, want in sommige landen kom je er de grens niet mee over.

Het is dus zaak om je paspoort goed op te bergen. Zorg er ook voor dat je kopieën bij je hebt, dat kan je helpen om je identiteit te bewijzen als je het origineel kwijt raakt. Geef eventueel ook een kopie aan je reisgenoten en aan achterblijvende familieleden in Nederland. Voor de zekerheid is het ook slim om jezelf een kopie van je paspoort te mailen. Dan kun je hem altijd nog via internet uitprinten!

Visum verlopen?

Reisplannen kunnen altijd veranderen. Als je visum tijdens je verblijf in een land verloopt, kun je bij de overheid een verlenging aanvragen. Dit is echter niet overal mogelijk en zeker niet onbeperkt. Het is daarom verstandig om ook dit van te voren uit te zoeken. Een goede manier om verlenging te omzeilen is even naar een buurland te reizen en daarna opnieuw de grens over te steken zodat je een nieuw visum krijgt. Eventuele kosten voor het visum moet je dan natuurlijk wel opnieuw betalen.

Lees verder: Gezondheid op reis


Reisloket

Actueel