Vervoer tijdens de reis

Vervoer tijdens de reis Vaak zul je vanuit Nederland per vliegtuig naar je eerste bestemming reizen, maar hoe ga je verder? Dat hangt vooral af van je eigen wensen en je budget. Op deze pagina zetten we de verschillende opties op een rijtje.

Vliegtuig – Als je een lange afstand moet overbruggen en je hebt weinig tijd, dan kun je overwegen om te vliegen. Dat is snel en redelijk comfortabel, maar vaak wel behoorlijk duur. Een ander belangrijk nadeel is dat je onderweg weinig of niets meekrijgt van het landschap en dat is nu net de reden dat je op reis gaat!

Trein – Als je besluit over land te reizen, dan is de trein verreweg de meest comfortabele optie. Je kunt bijna altijd zitten, beschikt over voldoende beenruimte en als je zin hebt om even een stukje te wandelen, is dat geen probleem. Ook heb je een fraai uitzicht op het voorbij glijende landschap. Nadelen zijn er helaas ook. De trein is gewoonlijk een stuk duurder dan bijvoorbeeld de bus en ze vertrekken minder vaak, waardoor je minder flexibel bent in je planning. Ook rijden er natuurlijk niet overal treinen. Op sommige trajecten zul je gebruik kunnen maken van een nachttrein. Je kunt er dan voor kiezen om gewoon in een stoel te overnachten of een bed te boeken in een 4- of 6-persoons coupé. Dat is natuurlijk duurder, maar je spaart die nacht wel de kosten van een ho(s)tel uit. Let goed op je spullen als je in een gewone stoel besluit te slapen, want dan ben je extra interessant voor dieven.

Bus – De bus is veruit het populairste vervoermiddel onder backpackers. Ze rijden in alle uithoeken van de wereld en zijn over het algemeen met afstand de goedkoopste manier om rond te reizen. Verwacht echter geen luxe, want zeker in wat armere landen gaan de voertuigen vaak al een tijdje mee en kuilen in de weg zul je zeker voelen. Een maximum aantal passagiers is er niet (of wordt genegeerd), waardoor je meestal als haringen in een ton zit. Toch is het een heel bijzondere ervaring om per bus te reizen. Je ziet veel van het land en komt gemakkelijk in contact met medereizigers en de locals. Pas wel goed op je eigendommen.

In sommige landen (zoals Australië en Zuid-Afrika) kun je gebruik maken van speciaal voor backpackers in het leven geroepen buslijnen. Je koopt een pas en kunt dan gedurende de geldigheidsduur zovaak in- en uitstappen als je wilt. Je ontmoet op die manier veel gelijkgestemde mensen, maar de lokale bevolking kom je op deze lijnen helaas niet of nauwelijks tegen.

Auto – Wil je absolute vrijheid om te gaan en staan waar je wilt? Overweeg dan om tijdens je reis een auto of camper te huren of te kopen. Zeker in uitgestrekte landen als Canada en Australië loont het zeer om in je eigen tempo door het prachtige landschap te glijden. Met een camper (of busje) bespaar je bovendien de kosten van een ho(s)tel, want je kunt gewoon in je wagen slapen.

Als je een voertuig wilt huren, doe je er goed aan om vooraf te reserveren. Dat is goedkoper en je hoeft je geen zorgen te maken over vervoer. Je auto of camper staat immers op je te wachten als je het vliegtuig uit stapt.

In veel populaire backpack-landen (zoals Australië en Nieuw-Zeeland) bestaat een levendige handel in allerlei soorten tweedehands auto's, busjes en campers. Dat is een beetje een gok, je weet vantevoren niet wat er aangeboden wordt en of er verborgen technische gebreken zijn, maar het is wel een prachtig avontuur. Een voertuig kopen is natuurlijk niet goedkoop, maar aan het einde van je reis kun je hem bijna altijd weer doorverkopen aan andere backpackers die net aan hun trip beginnen. Op die manier bespaar je enorm veel kosten.

Minibus/Taxi – In meer afgelegen gebieden rijden soms geen lijnbussen, maar minibusjes. Daar gaan, de naam zegt het al, minder mensen in en het is daarom ook wat duurder. Vaak is het contact met je medepassagiers wel intenser dan in grotere bussen. Rijden er zelfs geen minibusjes naar je bestemming? Dan ben je aangewezen op een taxi. Dat is vanzelfsprekend nog duurder, maar je kunt wel proberen om andere mensen te vinden die dezelfde kant op willen. Dan deel je de kosten en heb je onderweg nog wat aanspraak ook.

Fiets – De fiets is niet erg geschikt om grote afstanden te overbruggen, maar het is wel een heerlijke (en sportieve) manier om rustig door een land te trekken. Dat vereist de nodige voorbereiding. Waar kun je fietsen huren? En kun je die op een andere plek weer inleveren of moet je per se eindigen waar je begon? Op welke routes kun je fietsen? Zorg voor duidelijke, gedetailleerde kaarten, zodat je niet verdwaalt. In de wat onveiligere landen is fietsen niet aan te raden (en vaak ook niet eens mogelijk).

Over water – Je over water verplaatsen is een heerlijke manier van reizen, mits je niet zo snel zeeziek wordt. Je geniet van een fantastisch uitzicht en kunt op de boot rondlopen zoveel je wilt. Als je op een cruise gaat, komt de wereld letterlijk naar je toe, maar je hebt natuurlijk geen enkele inspraak in de afgelegde route. Ook doe je alleen bestemmingen aan die een (flinke) haven hebben.

Ook voor ferries geldt dat ze je alleen op plekken kunnen brengen met een haven, maar als je rondreist met een auto of camper heb je soms geen keuze. Per ferry reizen is vaak net zo duur of nog duurder dan per vliegtuig, maar wel een stuk leuker en relaxter.

Goedkoop vervoer – Vooraf speur je natuurlijk het internet af naar de goedkoopste vliegtickets en buskaartjes. En tijdens je reis kun je rondvragen of er misschien kortingsbonnen zijn voor bepaalde vervoersmiddelen. Maar het allergoedkoopst is en blijft liften. Zeker in gebieden waar veel backpackers komen die hun eigen vervoer hebben, is het daarnaast een uitstekende manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Liften is helaas niet zonder gevaar. Je kunt altijd bij een gek in de auto terecht komen. Gebruik daarom je gezond verstand en als je twijfelt, stap dan gewoon niet in. In derdewereldlanden en landen waar het onrustig is, kun je beter helemaal niet liften.

Lees verder: Vliegen


Reisloket

Actueel