Rond-de-wereld tickets (round-the-world ticket)

Rond-de-wereld tickets Ben je bezig met het plannen van een lange reis rond de wereld? Of misschien droom je wel van een wereldreis, maar weet je niet waar te beginnen. In beide gevallen is het bekijken van de opties voor het boeken van een rond-de-wereld ticket een uitstekende manier om inspiratie op te doen. Natuurlijk wil je ook weten wat het gaat kosten en waar je naartoe kan vliegen. Doe je tijdens je reis meerdere continenten aan? Dan kan een Around The World ticket al snel het meest voordelige ticket voor je zijn. Lees hier de ins & outs van rond-de-wereld tickets en plan de reis van je leven!

Wat is een rond-de-wereld ticket?

Een rond-de-wereld ticket is een vliegticket waarmee reizigers de mogelijkheid hebben om rond de wereld te vliegen voor een relatief lage prijs. Er zijn verschillende benamingen voor een rond-de-wereld ticket zoals: round-the-world ticket, around-the-world ticket of wereldticket. In de reisbranche wordt veel gebruik gemaakt van de term "RTW ticket" (afkorting voor round-the-world ticket).

Rond-de-wereld tickets worden aangeboden door allianties van luchtvaartmaatschappijen waarvan de de gezamenlijke vliegroutes de wereld omspannen. In feite boek je met een wereldticket dus in één keer een aaneenschakeling van losse vluchten die je rond de wereld brengen. Natuurlijk kun je die vluchten ook los boeken, maar door de samenwerkende luchtvaartmaatschappijen ben je met het boeken van een rond-de-wereld ticket vaak goedkoper uit. Bovendien scheelt het je aanzienlijk wat werk, want zelf een dergelijke route boeken is niet eenvoudig en erg tijdrovend. Voor veel wereldreizigers is een rond-de-wereld ticket ideaal om hun droomreis te realiseren.

Hoe werken rond-de-wereld tickets?

Met een RTW ticket boek je een serie vluchten die samen je route rond de aarde vormen. De bestemmingen (tussenstops) en je vliegroute bepaal je dus vooraf. De meeste RTW tickets zijn geldig voor maximaal één jaar (vanaf de datum van je eerste vlucht). Rond-de-wereld tickets zijn daarom geschikt voor mensen met een vooraf bepaald reisschema. Weet je al hoe lang je weg gaat en welke landen je (globaal) wil gaan bezoeken? En ben je niet van plan daar veel aan te wijzigen? Dan is een RTW ticket een goede optie en zal je veel tijd en geld besparen. Qua routes zijn er 1001 mogelijkheden en bij de meeste RTW tickets kun je tijdens de reis zelfs de data van de vluchten wijzigen.

RTW tickets worden aangeboden door de grootste luchtvaartallianties Star Alliance, Oneworld en Skyteam. Daarnaast zijn er enkele alternatieve RTW tickets die door samenwerkende luchtvaartmaatschappijen zijn opgezet. Ze bieden je allemaal de mogelijkheid om rond de wereld te vliegen, waarbij je alleen vliegt met de luchtvaartmaatschappijen die aangesloten zijn bij die alliantie of samenwerkingsverband. Boek je bijvoorbeeld een Oneworld RTW ticket dan vlieg je met KLM, Air France, Northwest, Delta en de overige partnerende luchtvaartmaatschappijen. Iedere alliantie heeft voldoende aangesloten partners om je vele routes met verschillende tussenstops rond de wereld te kunnen bieden.

Met een RTW ticket vlieg je in westelijke of oostelijke richting rond de wereld. Terugvliegen van het ene continent naar het andere is niet toegestaan, maar binnen een continent zelf ben je wel vrij om overal naar toe te vliegen (met de aangesloten maatschappijen). Meestal is het verplicht om over de Grote Oceaan en Atlantische Oceaan te vliegen en moet je je reis eindigen op het continent waar je ook begonnen bent.

Iedere alliantie biedt een aantal basis rond-de-wereld tickets die variëren in het aantal toegestane tussenstops, mijlen en continenten. De data van de tussenstops bepaal je zelf. De route is ook erg flexibel, want doordat op ieder continent meerdere luchtvaartmaatschappijen aangesloten zijn bij de alliantie heb je hierin veel mogelijkheden. Je komt dan voor keuzes te staan als: vlieg je vanuit China via Bangkok of via Jakarta naar Australië?

Een populaire route is bijvoorbeeld: Amsterdam - Hong Kong - Sydney - Melbourne - Christchurch - Auckland - Los Angeles - Miami - Amsterdam. In dit voorbeeld reis je in Australië overland van Sydney naar Melbourne om vervolgens weer verder te vliegen naar Nieuw-Zeeland. Hoe lang je erover doet om in Melbourne te komen bepaal je zelf. Misschien verblijf je wel een half jaar in Australië, reis je het hele land rond en ga je daarna pas verder via Melbourne? Als je wil kun je ook de route uitbreiden en via Singapore naar Sydney vliegen. Dan kun je vanuit Hong Kong eerst lekker door zuid-oost Azië reizen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je eigen wereldreis samen te stellen!

Kun je de data en route van een RTW ticket wijzigen?

De vluchtdata van RTW tickets kun je tijdens de reis aanpassen. Alleen de datum van de eerste vlucht is niet wijzigbaar.Het is wel aan te raden om de data wel voor vertrek al zo goed mogelijk in te schatten, want dan is de kans kleiner dat je wijzigingen hoeft door te voeren. Het aanpassen van de datum van een vlucht doe je via de luchtvaartmaatschappij of de organisatie waar je je RTW tickets geboekt hebt. Meestal kan dit kostenloos. Hou er wel rekening mee dat er wel een vlucht beschikbaar moet zijn op de datum waarop je wil gaan vliegen. Als je bijvoorbeeld last-minute besluit om rond kerst naar Sydney te vliegen dan is de kans groot dat de vluchten al volgeboekt zijn. Probeer dit dus op tijd te regelen.

Het wijzigen van de route is niet bij alle RTW tickets mogelijk. Bij degene waar het wel kan regel je dit bij de lokale luchtvaartmaatschappij. Er moet een nieuwe ticketcoupon gemaakt worden dus hier komen wel kosten bij kijken (gemiddeld 125 dollar).

Wat kost een RTW ticket?

De prijs van een RTW ticket is afhankelijk van het aantal mijlen die je aflegt, het aantal continenten dat je bezoekt of het aantal tussenstops dat je maakt.

Voor de RTW tickets die werken op basis van mijlen geldt dat je een vast aantal mijlen kan afleggen voor een bepaalde prijs. Dit type RTW ticket wordt aangeboden door zowel Star Alliance, Oneworld als Skyteam. Zo biedt Star Alliance bijvoorbeeld RTW tickets met 26.000 mijlen (met maximaal 5 tussenstops), 29.000 mijlen (max 15 tussenstops), 34.000 mijlen (max 15 tussenstops) en 39.000 mijlen (max 5 tussenstops). One world en Skyteam hebben vergelijkbare RTW tickets, maar hier zit je soms ook aan een maximum aantal tussenstops per continent vast. Bijvoorbeeld de Oneworld Global Explorer van 29.000 mijlen met 10 stops en maximaal 3 per continent. Let er wel op dat de mijlen die je over land aflegt meetellen in het aantal mijlen. Het gaat dan wel om de mijlen hemelsbreed gemeten tussen de twee opvolgende vluchten. Omdat het aantal mijlen de prijs bepaalt probeer je natuurlijk een zo logisch mogelijke route te vliegen.

Oneworld biedt naast de RTW tickets op basis van het aantal mijl ook RTW tickets op basis van het aantal continenten aan. Je betaalt een bedrag afhankelijk van de hoeveelheid continenten dat je bezoekt. Het continent van vertrek telt hierin ook mee. Er zijn wel restricties verbonden aan het aantal vluchten binnen een continent. Doorgaans 4 stopovers per continent.

De prijzen van een RTW ticket van deze allianties ligt voor 29.000 mijlen (of 4 continenten) rond de 2400,- Euro. Hier komt nog wel luchthavenbelasting bij, want alle prijzen voor rond-de-wereld tickets zijn zonder luchthavenbelasting. Dit is omdat je met hetzelfde RTW ticket compleet verschillende routes kunt vliegen en de luchthavenbelasting dus kan variëren. De luchthavenbelasting bij RTW tickets ligt tussen de 300 ,- en 700,- Euro.

Tip: kijk ook altijd of je je RTW ticket in Engeland kan kopen. Dan start je RTW ticket in Londen, maar dit kan soms enkele honderden euro's goedkoper zijn! Als je tussen april en juni vertrekt heb je waarschijnlijk de meest voordelige prijzen. Vliegen tussen Zuid-Amerika en Afrika is niet altijd mogelijk en indien dit wel zo is erg duur.

Er zijn naast de grote allianties nog enkele samenwerkende luchtvaartmaatschappijen die ook een RTW ticket aanbieden. Je hebt wat minder keus in het aantal bestemmingen, maar de prijs ligt wel een stuk lager.

The Great Escapade (Virgin Atlantic, Air New Zealand, Singapore Airlines en SilkAir) – 29.000 mijl en goede dekking in Azië, Oceanië, de Pacific en USA. Slechte dekking in Afrika en geen dekking in Zuid-Amerika. Kosten: rond de 1500,- Euro.

The World Walkabout (Qantas, Britisch Airways en Cathay Pacific) – Een populair RTW ticket (vanuit de UK). Reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland via Azië, Afrika, Noord-of Zuid-Amerika met een grote keuze van maximaal 6 stops. Een goedkopere versie (25.000 mijlen) vanaf 1100,- Euro en een duurdere variant (29.000 mijlen) vanaf 1300,- Euro. Extra mijlen zijn bij te kopen.

Air New Zealand / Virgin Atlantic RTW – Deze twee luchtvaartmaatschappijen bieden een voordelig wereldticket aan. Je reist van Azie naar Nieuw Zeeland en Noord Amerika via major hubs als Londen, Hong Kong, Sydney (extra stop), uiteraard Nieuw-Zeeland en Los Angeles of San Francisco. Vanaf 735,- Euro!

Rond-de-wereld voorbeeldroutes

En dan nu het leukste gedeelte van dit artikel..waar ga je heen? Misschien wil je wel cultuur opsnuiven in Tibet, duiken in Australië en surfen in Costa-rica? Met een RTW ticket kan het allemaal! De honderden vliegbestemmingen maken vele verschillende routes mogelijk. Hieronder zie je drie voorbeeldroutes.

Wereldreis route 1 – Azië, Australië, Oceanië en Canada
London > Cairo > Bahrain > Kathmandhu overland naar Delhi > Bangkok overland naar Singapore > Sydney > Western Samoa > Honolulu > Vancouver overland naar Calgary > London
Kosten: vanaf 2400,- Euro (excl luchthavenbelasting)

Wereldreis route 2 – Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika
Amsterdam > Bangkok overland naar Hong Kong > Tokyo > Bali overland naar Jakarta > Sydney overland naar Cairns > Melbourne > Auckland > Santiago de Chile > La Paz overland naar Lima > New York > Londen > Amsterdam
Kosten: vanaf 2900,- Euro (excl luchthavenbelasting)

Wereldreis route 3 – Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika
London > Johannesburg > Sydney > Auckland > Santiago overland naar Lima > London
Kosten: vanaf 1300,- Euro (excl luchthavenbelasting)

Welk wereldticket voor jou geschikt is hangt af van je budget en de route die je in gedachten hebt. Er zijn honderden bestemmingen waar je op kan vliegen. Het is daarom handig om eerst globaal te bepalen welke landen je wil bezoeken en dan te kijken hoe deze op een logische manier met elkaar verbonden kunnen worden. Lees het artikel "reisinspiratie opdoen" om je daarbij te helpen.

Waar kan ik mijn RTW-ticket boeken?

Rond-de-wereld tickets kun je rechtstreeks boeken bij één van de luchtvaartmaatschappijen die aangesloten is bij de alliantie waarvan je het RTW ticket wil hebben. Je moet dan alleen wel precies hebben uitgezocht welk ticket je nodig hebt en welke route je wil vliegen.

Als je geen standaard RTW ticket boekt (en dit geldt voor de meeste backpackers) is het vaak handiger om je te laten adviseren door een specialist op dit gebied. Een gespecialiseerd reisbureau kan je helpen bij het bepalen van de ideale route en het in kaart brengen van de verschillende opties, kosten en restricties. Ze kunnen je natuurlijk ook adviseren over welke bestemmingen interessant zijn of juist niet.

De reisorganisaties in Nederland die je kunnen helpen bij het op maat maken van je rond-de-wereld ticket:

Lees verder: Met de trein


Reisloket

Actueel