Welke reisverzekering heb ik nodig?

Welke reisverzekering heb ik nodig? Welke reisverzekering geschikt is voor je reis of vakantie hangt af van verschillende factoren. Vragen als: waar ga je heen?, wat ga je doen?, hoe lang ga je weg? en wat neem je mee? spelen hierbij een belangrijke rol. We zetten eerst de mogelijke reisverzekeringen op een rij en zullen daarna aangeven welke reisverzekering voor welke reis geschikt is.

Kortlopende reisverzekering – Deze reisverzekering sluit je af voor, zoals de naam al zegt, een korte periode. Als je per jaar één keer op vakantie gaat, bijvoorbeeld een strandvakantie of een wintersportvakantie, dan kun je die vakantie met een kortlopende reisverzekering éénmalig verzekeren. Deze verzekering is geldig van de datum van vertrek tot de datum van terugkomst.

Doorlopende reisverzekering – Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering al snel goedkoper. Het omslagpunt, waarbij je beter voor een doorlopende reisverzekering kan kiezen in plaats van een kortlopende, ligt ongeveer bij 3 weken vakantie per jaar. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar verzekerd. Alle vakanties, weekendjes weg en uitstapjes in het buitenland zijn zo in één keer verzekerd. Er is wel een maximum lengte per vakantie of reis (doorgaans 60 of 90 aaneengesloten dagen).

Wereldreis of lang-op-reis verzekering – Als je voor een langere periode in het buitenland verblijft (bijvoorbeeld voor een backpackvakantie, een wereldreis of een studie of stage in het buitenland) dan kun je hiervoor een speciale lang-op-reis verzekering afsluiten. Ga je langer dan een aantal maanden weg, dan is deze verzekering aan te raden. Er zijn een aantal verzekeraars die een lang-op-reis reisverzekering aanbieden. De polisvoorwaarden en dekking verschillen per verzekeraar en daarom is het raadzaam ze goed te vergelijken. In het artikel "Reisverzekering voor wereldreis of lange reis" hebben we alle mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Annuleringsverzekering – Een annuleringsverzekering vergoedt de reissom bij het moeten annuleren van een reeds geboekte reis of vakantie als gevolg van onvoorziene omstandigheden. Als je bijvoorbeeld door het overlijden van een familielid, door ziekte, ontslag of een echtscheiding je reis wilt annuleren dan kun je dit kostenloos doen en de reissom terug vragen. Een annuleringsverzekering keert doorgaans ook een vergoeding uit in geval van vertrekvertraging of het afbreken van een aangevangen reis.

De meeste reisverzekeringen zijn modulair opgebouwd, zodat je zelf kan kiezen voor bepaalde uitbreidingen. Voorbeelden hiervan zijn:

Als je weet welke reisverzekering je nodig hebt vergelijk dan de kosten en dekkingen van de reisverzekering bij verschillende verzekeraars. Dit loont de moeite!

Hoe hoog wordt de premie van mijn reisverzekering?

Als je de premies (de kosten voor een verzekering) van de verschillende (doorlopende) reisverzekeringen vergelijkt, dan zul je merken dat ze aanzienlijk kunnen verschillen. Dit heeft vooral te maken met de polisvoorwaarden van de verzekeraars. Het uitkeringsbedrag ligt bij de ene verzekeraar hoger dan bij de andere en de ook de dekkingsvoorwaarden kunnen verschillen. Verzekeraars die bezuinigen op de dekking hanteren soms lagere premies. De hoogte van de premie bepaal je ook zelf voor een deel. Een reisverzekering kan je vaak naar eigen wensen samenstellen. De volgende punten zijn zeker van invloed op de hoogte van de premie:

De uiteindelijke kosten van een reisverzekering hangen af van het aantal personen, de duur van de reis, de bestemming en eventuele uitbreidingen.

Lees verder: Welke reisverzekering heb ik nodig?


Reisloket

Actueel

Links