Reisverzekering afsluiten

Reisverzekering afsluiten Het afsluiten van een reisverzekering is waarschijnlijk één van de meest vergeten aspecten van de voorbereiding op een reis. Maar een reisverzekering is erg belangrijk! Een reisverzekering dekt schades die je oploopt tijdens het reizen. Je kunt bijvoorbeeld je baggage tegen diefstal, verlies of beschadiging (meestal tot een maximum) verzekeren. Daarnaast biedt een reisverzekering dekking voor onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld extra (medische) kosten die gemaakt moeten worden in verband met ziekte, ongeval of overlijden van jezelf, een reisgenoot of een familielid.

Het is belangrijk om je goed in te dekken, want mocht er onderweg iets gebeuren en je komt erachter dat je polis het niet dekt dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Wees je dus bewust van wat je nodig hebt en wat er gedekt is. Reizen met een goede reisverzekering is reizen zonder zorgen!

Heb ik een reisverzekering nodig?

Als je nog nooit schade hebt geclaimd zul je je misschien afvragen waarom je eigenlijk een reisverzekering nodig hebt. Je hebt immers al zoveel verzekeringen die je tegen van alles en nog wat beschermen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, een zorgverzekering of een inboedelverzekering. Dat klopt, maar als je naar het buitenland gaat dan bieden deze verzekeringen je geen of slechts gedeeltelijke dekking. Bestudeer de polisvoorwaarden van deze verzekeringen om te bepalen in hoeverre je verzekerd bent en pas daar je wensen voor een reisverzekering op aan. Als je alleen in Nederland op vakantie gaat dan is een reisverzekering niet echt noodzakelijk.

Ga je naar het buitenland? Dan is vooral bij een ongeval of een (ernstige) ziekte goede hulp erg belangrijk. De kosten van medische voorzieningen zijn in het buitenland vaak gigantisch duur. Een reisverzekering met dekking van de medische kosten in het buitenland is daarom erg verstandig, want ze kunnen enorm oplopen. Bijvoorbeeld als een helikopter je na een ongeval van een berghelling redt. Of als je tijdens het skiën valt en je met een been in het gips terug moet vliegen naar Nederland. Dergelijke kosten kunnen tot in de duizenden euro's lopen. Alleen een reisverzekering biedt dan de juiste dekking. Ben je voor deze kosten niet verzekerd dan krijg je de rekening thuis gestuurd! De doorlopende reisverzekeringen van ING dekken deze kosten vaak wel.

Waarvoor ben ik verzekerd met een reisverzekering?

Een reisverzekering verzekert materiële schade aan bijvoorbeeld je bagage en persoonlijke schade zoals ziekte en/of ongeval (letselschade) die je tijdens je reis of gedurende je vakantie kunt oplopen. De schade die de reisverzekeraar vergoedt, is vaak vele malen hoger dan de premie die je voor je reisverzekering moet betalen. Een reisverzekeraar biedt hulp in het land waar je op reis bent en zorgt ervoor dat je (indien nodig) wordt teruggebracht naar Nederland.

Hieronder een paar risico's waar je misschien zelf niet direct aan zou denken, maar die toch door een reisverzekering worden gedekt:

De voorwaarden verschillen per reisverzekering dus lees de polis goed door, voordat je een reisverzekering afsluit. Om te bepalen welke reisverzering je nodig hebt lees ook het artikel "Welke reisverzekering heb ik nodig?".

Welke verplichtingen brengt een reisverzekering met zich mee?

Als je een reisverzekering afsluit heb je niet alleen rechten, maar ook bepaalde plichten. Zo moet je de premie (kosten voor de reisverzekering) betalen. Over de premie kan ook assurantiebelasting worden geheven en er kunnen poliskosten aan verbonden zijn. De premie en bijkomende kosten bepalen het totaal aan kosten voor je reisverzekering. Je moet daarnaast proberen schade te voorkomen en beperken. Het hebben van een reisverzekering betekent niet dat je altijd een vergoeding ontvangt bij schade. Ga dus zorgvuldig om met je spullen tijdens de vakantie en maak het dieven niet te makkelijk om je spullen mee te nemen. Probeer ook de gevolgen van schade zoveel mogelijk te beperken. Mocht er toch schade ontstaan tijdens je vakantie dan moet je dit zo snel mogelijk melden, want anders loop je kans dat de verzekeraar de schade niet wil vergoeden. Soms is een aangifte bij de politie ook noodzakelijk. Bewaar altijd alle bonnen, bewijzen en facturen, want die heb je nodig om je schade te claimen.

Verschil annuleringsverzekering en reisverzekering

Een reisverzekering wordt vaak gecombineerd met een annuleringsverzekering. De twee worden dikwijls doorelkaar gehaald, maar vullen elkaar in werkelijkheid aan. Een reisverzekering vergoedt de kosten bij schade tijdens de reis, maar je krijgt niet de kosten van de reis zelf terug. Hiervoor is een annuleringsverzekering. Onder de dekking van een annuleringsverzekering valt de vergoeding van de reissom als je door overmacht niet op vakantie kan of (afhankelijk van de polisvoorwaarden) je vakantie vroegtijdig moet onderbreken. Een reguliere reisverzekering zal deze reissom niet vergoeden. Als jij of je reispartner bijvoorbeeld ziek wordt, je wordt ontslagen of als er overlijdt een familielid dan kun je je reis annuleren en vergoedt de annuleringsverzekering de reissom.

Lees verder: Welke reisverzekering heb ik nodig?


Reisloket

Actueel