Wanneer op reis?

Wanneer op reis? Wat is de beste reistijd is voor het land van je keuze? Met deze vraag wordt meestal bedoeld: "wanneer is het mooi weer?", want dat is waar veel Nederlanders naar op zoek zijn: zon! Het is niet voor niets dat landen als Frankrijk, Italië, Turkije en Spanje al jaren zo populair zijn. Waar we in Nederland moeten hopen op een paar goede stranddagen in de zomer kun je in die Zuid-Europese landen veel meer rekenen op constant warm en zonnig weer. Maar lang niet iedereen gaat precies in de zomervakantie naar deze landen. Juist voor die mensen is het belangrijk om te weten wat de beste reistijd is.

Je reisschema maken

Voor iedere bestemming geldt dat het klimaat per seizoen sterk kan verschillen. Niet in ieder land zijn de seizoenen zoals we in Europa gewend zijn met zomer, herfst, winter en lente. Zo heerst er in Azië een tropisch klimaat. Het is het hele jaar door warm en er is veelal een hoge luchtvochtigheid. Je zult er rekening moeten houden met de regenperiodes van de landen. Misschien ga je de maand oktober wel backpacken in Vietnam. Zijn er dan geen tyfonen? Australië kent ook weer verschillende seizoenen en Antarctica kun je alleen tijdens de zomer (onze wintermaanden) bezoeken. Om erachter te komen wat de beste reistijden per land zijn kun je het beste een reisgids per land raadplegen. Plan je een wereldreis dan zul je ongetwijfeld te maken krijgen met hier en daar een bui. De kunst is om het dan zo te plannen dat je het meest ideale reisschema kan samenstellen.

Naast het klimaat zijn er meer dingen om rekening mee te houden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Wanneer kun je weg? – Voor veel mensen geldt dat de vakantieperiode bepaald wordt door werk, studie of de schoolvakantie van de kinderen. Zomervakantie in juli en augustus en dan de kerstvakantie rond kerst en oud en nieuw is een algemeen ingeburgerd patroon in Nederland (en andere Europese landen). Ben je niet gebonden aan deze periode dan kan het juist fijn zijn deze maanden te ontwijken. Je zit dan niet meer in het hoogseizoen, maar in het laagseizoen. Je hebt dan niet te maken alle vakantiedrukte, de prijzen zijn een stuk lager en het weer kan nog uitstekend zijn!

Evenementen – Carnaval in Rio de Janeiro of New Years Eve in Sydney. Het meemaken van een evenement kan het hoogtepunt van je reis zijn. Te denken valt aan sportevenementen, religieuze festivals of een rockconcert. Er zijn talloze evenementen die interessant kunnen zijn om mee te maken! Hou er wel rekening mee dat het tijdens deze hoogtijdagen erg druk kan zijn. De prijzen schieten omhoog en hotels zijn vaak ver van tevoren al volgeboekt. Let tijdens het bezoeken van deze evenementen ook op je spullen, want het zijn voor de zakkenrollers ook hoogtijdagen!

Natuur – Altijd al eens de jaarlijkse migratie van de gnoes in Oost-Afrika willen zien? Of misschien wil je wel eens duiken met een walvis, een bepaalde berg beklimmen of een zonsverduistering in het buitenland meemaken. Natuurliefhebbers zijn vaak gebonden aan het moment of periode waarop deze dieren of natuurverschijnselen zich voordoen. Let er vooral op dat niet ieder seizoen even goed geschikt is voor het spotten van wilde dieren. Hoewel de natuur niet geheel voorspelbaar is kun je wel de kans zo groot mogelijk proberen maken.

Lees verder: Wat voor reistype ben jij?


Reisloket

Actueel