Reisinspiratie opdoen

Reisinspiratie opdoen Voordat je je rugtas kan inpakken zul je eerst moeten bepalen waar je naartoe gaat. Je hebt een bestemming nodig, zodat je daarop je plan kan afstemmen. Het bepalen van deze bestemming is voor de één eenvoudiger dan voor de ander. Gelukkig is de wereld zo groot dat er altijd wel een geschikte bestemming zal zijn. De moeilijkheid is alleen dat dit er echt heel veel kunnen zijn! Natuurlijk zijn tijd en geld factoren die meespelen, maar dan nog zijn er zoveel mogelijkheden dat je echt een keuze zult moeten maken. Het opdoen van reisinspiratie is dan een leuke en goede manier om deze keuze eenvoudiger te maken...en jezelf in de reisstemming te brengen!

Waar ga je heen?

Dat is de eerste vraag die mensen je stellen als je vertelt dat je op vakantie gaat. Deze vraag zul je jezelf dus ook snel stellen bij het bepalen van je volgende reis. Een logische vraag, want je kan immers niet vertrekken zonder dat je weet wat de bestemming is. Toch zou je jezelf eerst een andere vraag kunnen stellen. Bijvoorbeeld: "Wat wil ik doen?". Wil je op het strand liggen, in de bergen wandelen of exotische culturen leren kennen? Als je weet wat je graag wil doen is het eenvoudiger om te bepalen waar je naartoe kunt gaan.

Om te bepalen wat je allemaal kunt doen en waar ter wereld dit mogelijk is kun je gebruik maken van verschillende bronnen die je inspiratie en reisideeën geven:

Reismagazines – tijdschriften die puur over reizen en vakantiebestemmingen gaan zijn er meer dan genoeg. Neem eens een kijkje in de boekhandel en je zult zien dat er een complete hoek is met reismagazines. Het mooie van een reismagazine is dat de inhoud vaak heel divers is. De reportages kunnen uiteenlopen van een stedentrip naar Florence tot een jungletocht in de Amazone. Op deze manier doe je ook ideeën op die je anders misschien niet zou bedenken. Let er wel op dat de "glossy" magazines niet je enige informatiebron zijn. De foto's worden gemaakt door professionele fotografen en de verhalen worden soms geromantiseerd. Reistijdschriften zijn dus prima geschikt als eerste inventarisatie voor je volgende bestemming. Goede reismagazines zijn: National Geographic Traveller, Columbus magazine, Meridian Travel en REIZEN magazine.

TV reisprogramma's – ook op televisie kun je de nodige reisinspiratie opdoen, ook al zijn er vrij weinig echte reisprogramma's. In Nederland hebben we natuurlijk onze eigen reisreporter Floortje Dessing, bekend van reisprogramma's als RTL Travel (voorheen Yorin Travel) en RTL Hotlist. Inmiddels presenteert ze het programma 3 op Reis. Daarnaast kunnen documentaires of zelfs films een beeld geven van een reisbestemming. Ook al is dat dikwijls een heel vertekend beeld (zoals bijvoorbeeld de film "The Beach"). De betere documentaires vind je op National Geographic Channel en Discovery Channel. Ze gaan doorgaans over bepaalde onderwerpen als natuur, historie of cultuur van een land, maar kunnen je zeker inspireren. Je kunt natuurlijk ook de ReisMee reisvideo's bekijken :).

Reisboeken – over iedere hoek van de wereld is inmiddels wel eens een boek geschreven. Van non-fictie, tot literatuur tot persoonlijke reisdagboeken. Heb je nog geen idee wat je wil? Dan kun je een reisverhalenbundel of de ervaringen van een wereldreiziger lezen. Als je al weet waar je naartoe gaat is een reisgids erg handig. Onder backpackers zijn de reisgidsen van Lonely Planet bijvoorbeeld erg bekend. Ze geven veel praktische informatie over een land of regio en bieden een overzicht van bezienswaardigheden en mogelijke activiteiten. Reisboeken zijn ook leuk om te lezen om in de sfeer te komen. Of gewoon ter plekke een boek dat zich in die omgeving afspeelt!

Internet – als je dit leest heb je één van de beste bronnen voor reisinspiratie gevonden, het world wide web. Op internet reis je binnen enkele seconden zo van Peking naar Sydney en van Antarctica naar Kaapstad. Op ReisMee kun je vele inspirerende reisverhalen lezen, mooie foto's en reisvideo's bekijken of handige reistips vinden. Zoek, bekijk, lees en laat je inspireren! Vergeet niet om de beste sites op te slaan in je favorieten, zodat je ze later eenvoudig weer terug kan vinden!

Brochures – Nederland telt vele reisorganisaties en ieder reisbureau heeft zijn eigen reisbrochure (soms zelfs meerdere). Hoewel ze bedoeld zijn om het eigen reisaanbod te verkopen zijn ze wel voorzien van vele mooie foto's! De reisschema's en activiteiten tijdens de reizen kunnen ook interessant zijn om eens te bekijken. En misschien vind je zo wel je ideale reis! De brochures kun je vaak gratis afhalen bij de kantoren of via de website van de reisaanbieder thuis laten bezorgen.

Lees verder: Hoe lang ga je op reis?


Reisloket

Actueel