Hoe lang ga je op reis?

Hoe lang ga je op reis? Het liefst zou je natuurlijk zo lang mogelijk op vakantie willen gaan! Toch geldt voor de meeste mensen dat er een bepaalde hoeveelheid tijd beschikbaar is om er op uit te trekken. Het budget en verplichtingen thuis zijn daar de belangrijkste redenen voor. Desondanks lukt het veel mensen tegenwoordig steeds vaker om voor een langere tijd in het buitenland te verblijven. Bijvoorbeeld 6 maanden tot een jaar voor een wereldreis, "sabbatical" of om te studeren of werken in het buitenland. Heb je niet zoveel tijd? Je kan ook in 3 à 4 weken prima rondreizen binnen een land!

Hoeveel tijd heb je nodig?
Om een idee te krijgen hoe lang je nodig hebt om een bepaald land of regio te bezoeken kun je het beste de reisverhalen van andere reizigers lezen. Ook in reisgidsen staat doorgaans aangegeven hoeveel tijd je kwijt bent met rondreizen in die regio. Hou daarbij wel in gedachten wat voor reiziger je zelf bent. Wil je veel zien in een korte periode of doe je het liever rustig aan? De ene reiziger wil 2 maanden in een stad blijven en de ander heeft het na 5 dagen wel gezien. Los van de vraag hoe lang je weg kan is het ook belangrijk om vast te stellen hoe lang je weg wil. Als je snel last hebt van heimwee, dan zul je daar ook rekening mee moeten houden.

De tijd die je beschikbaar hebt om op reis te gaan kan ook van invloed zijn op de bestemmingskeuze. Als je er een weekje tussenuit wil ga je waarschijnlijk niet de inca-ruïnes in Peru bekijken. Ga je een half jaar backpacken dan kun je zelfs meerdere continenten aandoen. Hoe langer de reis, des te meer voorbereiding je nodig hebt! De lengte van de reis kan ook bepalend zijn voor de manier van reizen. Met het vliegtuig is korter, maar over land is leuker! Als je voldoende tijd hebt zul je bij het reizen over land een veel betere indruk van het land en de bevolking krijgen. Ergens geweest zijn is leuk, maar er ook iets beleven en over kunnen vertellen is nog veel leuker!

Budget
Het budget bepaalt voor een groot gedeelte hoe lang en hoe ver je op reis kunt gaan. Uiteraard zijn comfort (luxe hotel of backpackers-hostel), manier van reizen (vlieg je naar de andere kant van de wereld of fiets je naar Italë?) en bestemming (Japan is vele malen duurder dan Bolivia) hierbij cruciaal. Het kan dus zo maar zijn dat de ene reiziger 3 weken op reis kan met een bepaald budget terwijl de andere met hetzelfde bedrag 2 maanden onder de pannen is. Je kan het beste voor jezelf vaststellen hoe lang je met je budget weg zou kunnen gaan. Probeer een kostenplaatje te maken door de kosten vooraf, kosten voor transport en kosten terplekke in kaart te brengen. Gebruik van internet en eventueel reisgidsen zijn hierbij handig. Lees ook het onderdeel budget & kosten in ons reisloket.

Verplichtingen
De reden dat veel mensen op vakantie gaan is om de dagelijkse "verplichtingen" te ontvluchten. Even geen werk, studie of zorgtaken zoals het huishouden. Het zijn ook vaak dezelfde verplichtingen die invloed hebben op de lengte van de vakantie. Je hebt immers maar zoveel vakantiedagen per jaar. Ook als je bezig bent met een studie ben je meestal gebonden aan een bepaalde periode waarin je weg kunt gaan. Wil je voor een langere periode op reis? Neem ontslag of vraag een "sabbatical" aan bij je baas. Stop je studie voor een "gap-year" of ga studeren in het buitenland. Verhuur je huis of verkoop het!

Lees verder: Wanneer op reis?


Reisloket

Actueel