De reis plannen

Voordat je kunt beginnen met de praktische reisvoorbereidingen zul je eerst een planning moeten maken. Weet je al waar je naartoe gaat of moet je eerst reisinspiratie opdoen? Daarnaast zul je moeten bepalen wanneer je vertrekt en waarschijnlijk ook hoe lang je weg kunt blijven. Misschien ben je wel gebonden aan een schoolvakantie? Of speelt het klimaat of een bepaald evenement een rol in je planning.


Reisinspiratie opdoen

Voordat je je rugtas kan inpakken zul je eerst moeten bepalen waar je naartoe gaat. Je hebt een bestemming nodig, zodat je daarop je plan kan afstemmen. Het bepalen van deze bestemming is voor de één eenvoudiger dan voor de ander. Gelukkig is de wereld zo groot dat er altijd wel een geschikte bestemming zal zijn. De moeilijkheid is alleen dat dit er echt heel veel kunnen zijn!

Hoe lang ga je op reis?

Het liefst zou je natuurlijk zo lang mogelijk op vakantie willen gaan! Toch geldt voor de meeste mensen dat er een bepaalde hoeveelheid tijd beschikbaar is om er op uit te trekken. Het budget en verplichtingen thuis zijn daar de belangrijkste redenen voor. Desondanks lukt het veel mensen tegenwoordig steeds vaker om voor een langere tijd in het buitenland te verblijven. Hoe lang wil jij weg?

Wanneer op reis?

Wat is de beste reistijd is voor het land van je keuze? Met deze vraag wordt meestal bedoeld: "wanneer is het mooi weer?", want dat is waar veel Nederlanders naar op zoek zijn: zon! In Europa weten wel dat je in de landen rond de middellandse zee prima kan zonnen, maar als je een verre reis maakt naar meerdere landen of een wilde dieren wil spotten is het uitzoeken van de beste reistijd wel nodig...

Wat voor reistype ben jij?

Reizen doen mensen al sinds mensenheugenis, maar de manier van reizen en de aard van de reis zelf kunnen sterk uiteen lopen. Reizen per cruiseschip of backpacken door Vietnam? Een wereld van verschil zul je zeggen. En dat klopt ook, maar toch geldt voor beide reizen dat er nieuwe landen, culturen, talen, ontmoetingen en indrukken ervaren worden. Lees over de belangrijkste soorten reizen en reisstijlen.

Schoolvakanties

Voor de meeste Nederlandse gezinnen met kinderen geldt dat de schoolvakanties bepalend zijn bij de planning voor de vakantie. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer deze vakanties zijn. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bepaalt de data van de schoolvakanties voor de scholen. Scholen hoeven zich alleen te houden aan de vakantiedata voor de zomervakanties.


Reisloket

Actueel