Een backpack / rugzak uitkiezen

Een backpack / rugzak uitkiezen Wanneer je op reis gaat, heb je natuurlijk een backpack nodig. Maar hoe kies je de goeie? Dat hangt vooral af van wat je er mee gaat doen. Als je op wereldreis gaat heb je een grote (60-80 liter) rugzak nodig, terwijl je voor dagtochten of korte tripjes met een kleinere (20-60 liter) kunt volstaan. Kies in ieder geval niet direct de grootste die je kunt vinden, want hoe groter de tas, hoe meer je meeneemt. En het is geen pretje om met een enorme ballast rond te lopen.

Een backpack uitzoeken – De ene backpack is de andere niet. In de ene rugzak van 60 liter kun je door een handige indeling veel meer kwijt dan in de andere. Het is daarom niet aan te raden om zomaar via internet een rugzak te kiezen die je wel geschikt lijkt. Ga altijd naar een gespecialiseerde winkel toe zodat je de rugzak kunt voelen, ruiken en vasthouden. Dan kom je er snel achter of de kwaliteit van de stof goed is en of de ritsen een beetje duurzaam zijn. Die gaan vaak het snelste kapot. Hoe klein je budget ook is, het is niet verstandig om op je backpack te bezuinigen. Een goed exemplaar gaat jaren mee en biedt vaak veel meer comfort dan een goedkoper alternatief.

De prijs bepaalt de kwaliteit? – Dat gezegd hebbende is het zeker niet zo dat de duurste backpack ook altijd de beste is voor jou. De pasvorm is minstens zo belangrijk als de kwaliteit van het materiaal. Heb je eenmaal een paar backpacks uitgezocht die je wel aanstaan, neem dan de tijd om ze te passen. Je merkt dan vanzelf of de rugzak stabiel op je rug zit, of hij comfortabel is en of hij je bewegingsvrijheid niet te veel belemmert. Als je je armen amper nog kunt bewegen, zul je immers weinig plezier beleven aan je backpack.

Pas de rugzak – Bij het passen zijn een aantal zaken belangrijk. Zet vooraf alle verstelbare banden in de ruimste stand en stel ze daarna af op jouw lichaam. Als eerste trek je de heupband strak om je bekken, waarna je eventuele stabilisatiebanden aantrekt. Schroom niet om hierbij de hulp van het winkelpersoneel in te roepen, want je geeft een flink bedrag uit en dan wil je wel de juiste keuze maken.

Als tweede trek je de schouderbanden aan. Je voelt dan waarschijnlijk vanzelf of de backpack goed past. De heupband moet op je bekken rusten terwijl de schouderbanden comfortabel om je schouders zitten. Je hoeft de backpack niet direct weg te leggen wanneer dat niet geval is, want vaak zijn de schouderbanden verstelbaar en kun je hem alsnog aan je lichaam aanpassen. Het frame van de rugzak komt idealiter zo'n 5 centimeter boven je schouders uit. In dat geval komen de stabilisatiebanden het best tot hun recht. Met deze banden kun je het gewicht van de backpack over je lichaam verdelen.

Uiterlijk van de rugzak – Rugzakken met veel felle kleurtjes trekken misschien direct je aandacht in de winkel, maar bedenk wel dat dat ook geldt voor zakkenrollers en andere kwaadwillenden. Je kunt daarom beter kiezen voor een sobere tas zonder al teveel opvallende kenmerken. Vaak zijn deze ook veel sterker en gaan dus langer mee.

Meerdere functies – Als je een backpack wilt die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken, moet je uitkijken naar een uitbreidbare rugzak. Dit is een "basisrugzak" die je kunt uitbreiden met aanritsbare zijvakken. Dan kun je per trip bepalen hoe groot je rugzak moet zijn. Bedenk wel dat dit ten koste kan gaan van de duurzaamheid van de backpack. Over het algemeen geldt: hoe meer ritsen, hoe eerder een rugzak kapot gaat. Let dus goed op de kwaliteit als je een dergelijke tas wilt kopen.

Backpack beschermen – Heb je een keuze gemaakt? Gefeliciteerd! Je doet er goed aan om direct een plastic beschermhoes aan te schaffen die je over je nieuwe backpack heen kunt trekken. Je rugzak blijft dan minder makkelijk ergens achter haken op de transportband en je beschermt hem tegen regen. Er zijn bovendien slotjes te koop waarmee je deze hoezen aan je backpack vast kunt maken, zodat het voor zakkenrollers moeilijker wordt om je te bestelen.

Lees verder: Hoe inpakken?


Reisloket

Actueel