Geldzaken in het buitenland

Geldzaken in het buitenland Al het geld voor je reis bijelkaar gespaard en het vliegticket gekocht? Dan ben je waarschijnlijk al aan het aftellen. Maar heb je al bedacht waar je je geld moet laten en waar het vandaan komt terwijl je op reis bent? Gelukkig wordt het verkrijgen van geld in het buitenland steeds eenvoudiger en veiliger. De tijd dat mensen alles in Travellers Cheques meenamen is al lang voorbij. Ervaren reizigers hebben meestal een verscheidenheid van betaalmiddelen bij zich. De belangrijkste: contant geld, een pinpas en een creditcard. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Contant geld – Het is handig om standaard wat contant geld bij je te hebben voor onvoorziene kosten of als er geen andere mogelijkheid tot betalen is (pinautomaat stuk). Het kan ook handig zijn om bij aankomst in een nieuw land dit geld te gebruiken om geld in de lokale valuta te krijgen. Doe dit niet te vaak want elke keer dat je geld wisselt kost geld, zeker als je geld wisselt op straat of kleine wisselkantoren. Let daar sowieso heel goed op wat je doet! Liever alleen geld wisselen bij banken of gerenommeerde instellingen. De beste valuta om geld mee te nemen zijn dollars en euro's. Tip: stop niet al het geld bij je portemonnee en overige betaalmiddelen dan ben je niet alles kwijt als die gestolen wordt.

Pinpas – Pinnen kan tegenwoordig bijna overal in de wereld en dit is veruit de makkelijkste manier om geld op te nemen tijdens je reis. Je kan bij je bank nagaan of je pinpas geschikt is in het buitenland en in welke landen je er gebruik van kan maken. Als je pinpas het Cirrus of Maestro logo heeft dan kun je bijna overal terecht. Let er voor vertrek wel op dat de pas nog goed werkt (controleer de magneetstrip) en geldig is tot je terugkomstdatum.

Creditcard – Een creditcard is handig als je voor een langere tijd gaat reizen en tijdens je reis grote uitgaven (bijvoorbeeld een duikcursus of een jungletour) wil betalen. Als je een auto of camper huurt is het in sommige landen zelfs verplicht om een creditcard te hebben. Voor het online boeken van ho(s)tels en vluchten heb je ook een creditcard nodig. Al met al is het dus erg handig om een creditcard mee te nemen. Over het algemeen worden de creditcards van Visa en Mastercard het meest geaccepteerd. Het is verstandig om wel je bank even in te lichten dat je op reis gaat, zodat ze niet je kaart blokkeren als ze opeens allemaal opnames vanuit verre oorden zien. Zorg dat je ook weet wat je moet doen als je je creditcard verliest en doe het direct nadat je hem kwijt bent. In veel landen en op veel locaties kan je met je creditcard ook "cash withdrawal" doen ofwel geld opnemen met creditcard. Soms een uitkomst!

Travellers Cheques – Ze bestaan nog steeds de Travellers Cheques (of reis cheques), maar ze hebben hun beste tijd wel gehad. Travellers Cheques werden gebruikt in de jaren '80 toen er nog geen pinpassen en creditcards bestonden. Tegenwoordig kun je ze steeds minder goed verzilveren en kun je bijna overal pinnen dus is het ook niet nodig. Travellers Cheques hebben wel het voordeel dat ze onbeperkt geldig zijn en gedekt zijn tegen verlies of diefstal. Doorgaans worden ze binnen 24 uur vervangen. Je kunt Travellers Cheques krijgen bij het GWK en Travelex.

Lees ook "Veiligheid" voor tips over hoe je veilig met geld om kan gaan in het buitenland.

Lees verder: Reisverzekering


Reisloket

Actueel