Tips om geld te (be)sparen

Tips om geld te (be)sparen Als je voor een langere tijd op reis wil moet je waarschijnlijk veel geld sparen om dit te kunnen doen. Om je benodigde reisbudget te vergaren helpt het echter ook als je geld be-spaart! Dit levert vaak meer op dan je denkt. Er zijn tal van dingen die je kan doen om minder geld uit te geven. Hier een aantal ideeën:

Los eerst bestaande leningen af – Het heeft geen zin om te gaan sparen als je nog lopende leningen hebt. De rente op een lening is meestal hoger dan de spaarrente die je ontvangt.

Doe geen onnodige uitgaven – Een open deur, maar toch belangrijk: koop alleen wat je nodig hebt! Bedenk elke keer als je iets wil kopen "wat doe ik hiermee als ik op reis ben?". Als je het niet kan meenemen tijdens je reis, kun je het niet gebruiken dus hoef je het niet te kopen. Geen impulsaankopen meer dus. Je kunt best zonder die dure schoenen en die DVD's kun je rustig laten staan.

Vaste lasten – Er zijn tal van vaste lasten waar je op kan besparen of die je zelfs op kan zeggen. Verzekeringen, abonnementen, die te uitgebreide belbundel..het zijn allemaal geldvreters waar je ook wel zonder kan. Als je je auto niet persé nodig hebt: verkoop hem! Kijk ook of je je energiekosten omlaag kan krijgen door minder te verbruiken of door nachtstroom te gebruiken.

Boodschappen doen – Doe boodschappen bij de goedkopere supermarkten, maak boodschappenlijstjes en koop alleen wat op het lijstje staat. Doe ook wat minder vaak boodschappen (dus sla in voor meerdere dagen). Als je bewust boodschappen doet kun je daarmee echt veel geld besparen!

Uitverkoop – Koop spullen die je wel nodig hebt (zoals reisuitrusting) in de uitverkoop. Hou de aanbiedingen in de gaten en vergelijk ook de verschillende gidsen van de winkels. Er zit soms erg veel verschil in de prijzen voor dezelfde produkten.

Leuke dingen doen – Je hoeft niet te stoppen met leuke dingen doen, maar kijk of het goedkoper kan of doe het iets minder vaak. Je kunt in plaats van uit eten gaan ook zelf een lekkere maaltijd met die vriendin maken. Bedenk dat elk uitstapje wat je nu voor het goede doel overslaat je straks extra kan doen in het buitenland!

Spullen verkopen – Gooi oude, overbodige spullen, niet te snel weg, zet ze te koop op b.v. Marktplaats of Ebay. Kijk ook om je heen, want er zijn vast spullen die je niet meer nodig hebt. Alle kleine beetjes helpen!

Geld besparen tijdens de reis

Reis je net als vele backpackers met een krap budget? Dan wil je waarschijnlijk graag zo goedkoop mogelijk reizen, zodat je voor een langere tijd kan backpacken. Hieronder enkele tips om low budget te reizen:

Goedkope accomodatie – Een plek om te slapen is de nummer één kostenpost tijdens de reis. Iets langer zoeken naar een goedkope slaapplek kan je dan ook veel besparen. Een reisgids, het internet en andere reizigers zijn prima bronnen voor het vinden van een hostel of goedkoop hotel. In de meeste landen kun je ook onderhandelen over de prijs dus doe dat ook! Als je ergens langer dan één nacht blijft kun je ook altijd om een discount vragen. Probeer ook de dure toeristische gebieden te vermijden. Overnachten in een dorpje verderop kan veel geld besparen. Als je met een groepje bent dan kun je ook om groepskorting vragen. Verblijf je in een land waar je goed kan kamperen? Neem je (tweedehands) kampeerset mee of koop hem pas in het land van bestemming, vaak stukken goedkoper.

Blijf iets langer! – Ergens langer blijven kan je flink geld besparen doordat je weet waar je lekker en goedkoop kan eten, slapen en uitgaan. Zo reis je misschien door minder landen, maar daarmee bespaar je ook weer op je visa, wisselkosten en transportkosten!

Vluchten – Vliegen is natuurlijk sowieso duur, maar als je dan een vlucht tijdens je reis wil boeken..probeer er dan zoveel mogelijk op te besparen. Dit kan echt. Helemaal als je een beetje flexibel bent. Probeer te variëren in vertrek- en aankomstdatum bijvoorbeeld. Het vinden van de juiste aanbiedingen is niet altijd even eenvoudig, maar als je ons artikel "goedkope vluchten" leest dan kom je een heel eind. Kijk ook altijd of je de af te leggen route niet goedkoper per auto, bus, trein of boot kan doen.

Vervoer – Ook hier geldt, als je even de tijd neemt om de opties te bekijken ben je vaak goedkoper uit. Reizen in goedkope treinklasse en goedkope bussen scheelt stevig. Neem niet teveel taxi's, maar gebruik de benenwagen, metro's en bussen. Als je lange afstanden gaat afleggen kijk dan of je 's nachts kan reizen. Vaak heb je nachtbussen of treinen en daarmee bespaar je niet alleen een dure vlucht, maar ook een overnachting in een accomodatie! Verblijf je ergens iets langer? In sommige landen kun je voor meerdere dagen een trein-, bus- of metrokaart kopen. Een auto huren kan ook een goede en leuke manier zijn om je in een land (bijvoorbeeld Australië, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika) te verplaatsen. Onderweg kun je kamperen of overnachten in goedkope hotels. Huur geen onnodig grote auto, dat scheelt in huurkosten en brandstofkosten!

Eten & drinken – Eten en drinken tijdens de reis kun je zo duur maken als je zelf wilt. Zelf koken en de benodigdheden kopen in de supermarkt is natuurlijk het goedkoopste. Vaak hebben hostels een keuken waar je je eigen maaltijd kunt maken. Ga je wel "buiten de deur" eten, ga dan voor de goedkope restaurants of straattentjes. Laat je adviseren door je reisgids, andere reizigers of lokale mensen. Neem geen duur ontbijt van je ho(s)tel (tenzij het inbegrepen is!), maar ga de deur uit en haal het bij een lokaal tentje. Drink voor een avondje uit eerst gezellig wat goedkope drank die je gekocht hebt bij de supermarkt.

Laagseizoen – Zoek uit wanneer het hoog- en laagseizoen is voor je bestemming. Als je in het hoogseizoen zit (of tijdens een feestdag of evenement) betaal je de hoofdprijs. Vaak kun je in het laagseizoen ook prima door een land reizen. Niet alleen zijn de prijzen lager, er lopen ook minder toeristen rond!

Leef als een local – Als je net als de lokale bevolking leeft bespaar je veel geld. Neem de lokale bus, consumeer het lokale voedsel, bier en koffie (bij het lokale café) en spreek met de locals! Zo krijg je vaak waardevolle tips en misschien wordt je zelfs wel uitgenodigd voor een etentje!

Lees verder: Goedkope vliegtickets


Reisloket

Actueel