Vrouwen op reis

Vrouwen op reis Als je als vrouw alleen op reis gaat, brengt dat in sommige gebieden bepaalde risico's met zich mee. Wees dus op je hoede, maar maak je niet de hele tijd druk om je veiligheid. Ook hier geldt dat gezond verstand het belangrijkste is. Als je naar een Islamitisch land gaat, doe je er goed aan om je korte rokjes thuis te laten. Dat geldt ook voor landen waar een machocultuur heerst. Kleding die hier als modieus wordt gezien, kan daar worden opgevat als een uitnodiging om je lastig te vallen. Kleed je naar de maatstaven van de lokale bevolking en dan met name de vrouwen. Dan val je het minst op en verklein je het risico's op vervelende incidenten.

Draag een trouwring – Een oude, maar goede truc om manen op afstand te houden is een trouwring dragen. Dat levert je in sommige landen veel respect op van de mannen, waardoor ze je vaak met rust laten. Als je je toch erg veel zorgen maakt over de risico's van alleen reizen kun je overwegen om vantevoren een zelfverdedigingscursus te volgen. Mocht je dan in de problemen komen, dan weet je in ieder geval hoe je van je af moet bijten.

Je lichaamshouding – Als je over straat loopt is naast je kleding ook je lichaamshouding erg belangrijk. Doe altijd alsof je weet waar je heen gaat (ook als dat niet zo is), richt je blik naar voren en straal zelfverzekerdheid uit. Dat houdt niet alleen macho's op afstand, maar ook mannen die jagen op verdwaalde toeristen om ze tegen betaling naar hun bestemming te loodsen. Zie je van een afstandje één of meerdere mannen die je liever niet tegen wilt komen? Ga dan gewoon aan de andere kant van de weg lopen.

Vertrouw op je instinct – Kom je in een situatie terecht die je niet vertrouwt? Wegwezen. Als je achtervolgd wordt of je bedreigd voelt, kun je een winkel induiken en één van de medewerkers om hulp vragen. Dat trekt zoveel aandacht dat de man in kwestie vrijwel altijd afdruipt. Aandacht trekken is sowieso een goede manier om van een belager af te komen. Die vindt het vaak niet leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Als je dus op wat voor manier dan ook lastig gevallen wordt, kun je bijvoorbeeld je stem verheffen of met je vinger in zijn gezicht zwaaien. In restaurants of andere openbare gelegenheden zoek je zoveel mogelijk het gezelschap van andere vrouwen op, dat verkleint de kans dat mannen je lastig vallen aanzienlijk.

Hou je drankje in de gaten – Gezellig iets drinken met medereizigers of lokale mensen? Hartstikke leuk en de meeste lui die je iets aanbieden hebben geen enkele kwaad in de zin. Toch zijn ze er wel, mannen die Rophynol (ofwel "the date rape drug") in je drankje stoppen. Dit is een geur- en kleurloos goedje waar je snel van onder zeil gaat, waarna je een gemakkelijk slachtoffer voor verkrachtng bent. Denk daarom goed na voor je een drankje (of hapje) accepteert van iemand en laat je glas in een bar niet onbeheerd achter.

Nog een voorzorgmaatregel – Naast het risico dat je loopt om belaagd te worden, kun je natuurlijk ook 'gewoon' beroofd worden van je spullen. Om dat te voorkomen is het verstandig om je geld in een speciaal tasje op je lichaam te dragen. Vermijd de welbekende buideltjes om je middel, want straatrovers gebruiken vaak scherpe mesjes om deze los te snijden en af te pakken. Stop ook altijd wat geld in je schoen, zodat je een taxi kunt nemen als je toch beroofd wordt of in een onplezierige situatie terecht komt. Zorg dat je weet wanneer de zon onder gaat. Een drukke markt kan snel leegstromen als het donker wordt en veranderen in een desolate omgeving waar je liever niet in je eentje rondloopt.

Lees verder: Veilig reizen reistips


Reisloket

Actueel