Reisgadgets

Reisgadgets Ik ga op reis en neem mee... gadgets! Er zijn tegenwoordig allerlei technische hoogstandjes die je reis nog leuker kunnen maken. Bijna iedereen neemt een foto- of videocamera mee, maar ook bijvoorbeeld laptops, mp3-spelers en smartphones belanden steeds vaker in de bagage. Maar wat kun je er eigenlijk mee? En waar moet je op letten als je een gadget wilt kopen voor tijdens je reis?Laptop mee op reis – Voor veel mensen is de laptop inmiddels onmisbaar. Je kunt hem gebruiken om te internetten, je mail te checken, onderweg reisverslagen te tikken of foto's van je camera over te zetten naar de harde schijf. Een laptop heeft echter wel één belangrijk nadeel: hij is erg zwaar. Normale laptops wegen al snel een kilo of drie. De beste optie voor onderweg is daarom een netbook. Dit zijn kleine laptops (meestal met een scherm van 10 inch) die geen dvd-speler hebben, maar verder dezelfde functionaliteit bieden als hun grotere, en veel zwaardere, broers.

Als je je laptop/netbook meeneemt, check dan vooraf of je een adapter nodig hebt voor het elektriciteitsnet op je bestemming. Als je naar een erg stoffige omgeving gaat, is het handig om een sleeve te kopen. Deze trek je om je laptop heen, waardoor er geen vuil in het mechaniek kan komen. Ook zijn er rugzakken te koop met een speciaal vak voor je laptop, zodat hij goed op zijn plaats blijft zitten.

Natuurlijk loop je altijd het risico dat je laptop gestolen wordt. Zorg er daarom voor dat je goed verzekerd bent en verwijder eventueel gevoelige informatie (bankgegevens etcetera) van je harde schijf voor je vertrekt. Maak ook back-ups van je belangrijke files, het kan onderweg natuurlijk gebeuren dat je harde schijf kapot gaat. Kun je je laptop absoluut niet missen en heb je geen geld om een nieuwe te kopen als je hem onderweg verliest? Laat hem dan liever thuis.

Smartphone – Als je overweegt om je laptop alleen mee te nemen om onderweg te kunnen internetten, dan voldoet een smartphone (zoals de Iphone) waarschijnlijk sowieso prima. Misschien heb je die al in bezit of was je sowieso van plan er binnenkort eentje aan te schaffen. Veel smartphones hebben bovendien GPS aan boord, waarmee je gemakkelijk je weg kunt vinden. Bedenk je wel dat deze telefoons niet overal bereik hebben. Bovendien is internetten in het buitenland, ondanks aangescherpte regels, nog altijd veel duurder dan in Nederland. Natuurlijk vind je op veel plaatsen tegenwoordig ook internetcafés waar je je mail kunt checken.

Mp3-speler – Smartphones beschikken vaak ook over de mogelijkheid om muziek te luisteren. Zo niet, dan heb je daar een losse mp3-speler voor nodig. Er zijn grofweg twee varianten. De eerste beschikt over flashgeheugen. Deze spelers zijn licht en klein. Een nadeel is dat ze over relatief weinig geheugen (lees: ruimte voor liedjes) beschikken, al is 16GB, goed voor zo'n 4000 liedjes, tegenwoordig al heel normaal. De tweede variant heeft een harde schijf aan boord. Deze spelers zijn wat zwaarder en groter en beschadigen eerder als je ze laat vallen. Wel hebben ze een grotere capaciteit, tot meer dan 100GB. Op sommige mp3-spelers (en smartphones) kun je ook filmpjes kijken.

Opladen? – Ook wat betreft batterijen zijn er twee soorten mp3-spelers te onderscheiden: spelers met een ingebouwde, oplaadbare batterij en spelers die op penlites werken. Het voordeel van dat laatste is dat je altijd nieuwe penlites kunt gebruiken als de oude op zijn. Met een ingebouwde batterij zul je de speler eerst opnieuw op moeten laden voor je verder kunt luisteren. Een ingebouwde batterij is wel goedkoper, omdat je geen penlites hoeft te kopen.

Handige reisgadgets – Uiteraard zijn er nog veel meer gadgets op de markt. Nuttige en grappige. Je hebt bijvoorbeeld USB-sticks in allerlei soorten en maten die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je foto's op te zetten. En wat te denken van een waterdichte en stootvaste 'box' om je mobiel in te doen als je bijvoorbeeld gaat kanovaren? Of sandalen waar je geld in kunt bewaren? Er zijn zelfs onderbroeken te koop met geprefabriceerde (nep)remsporen waar je geld in kunt verstoppen. Geen zakkenroller die zich daar aan zal wagen.


Reisloket

Actueel