Bellen in het buitenland

Bellen in het buitenland Als je lang op reis bent is het horen van het stemgeluid van je familie of vriend(in) af en toe erg fijn. Je hebt even live-contact en het thuisfront vindt het natuurlijk ook leuk om te horen hoe het nu echt met je gaat. Er zijn verschillende manieren om een telefoongesprek vanuit het buitenland te voeren, maar houd de kosten in de gaten. Lees hieronder de mogelijkheden en tips om internationaal te bellen.

Bellen met de vaste lijn – De oudste en bekendste manier om een telefoongesprek te voeren is via een vaste lijn. Dit kun je doen vanuit alle landen ter wereld. Als je middenin de natuur zit dan zul je in enkele gevallen natuurlijk wel even moeten wachten voor je weer in de bewoonde wereld bent voordat je kunt bellen. Ook derde wereldlanden hebben een telefoonnetwerk, maar verwacht daar niet op iedere straathoek een telefooncel en het kan zijn dat de lijn een beetje kraakt of vertraging heeft. De eenvoudigste manier om te bellen is om gewoon de telefoon in je hotelkamer te pakken en de operator het nummer te geven dat je wilt bereiken (er van uitgaande dat de exploitant Engels spreekt). Die route is echter meestal de duurste, want vaak zijn de toeslagen in hotels erg hoog! Er zijn verschillende geldbesparende alternatieven en het loont de moeite zeker om ze uit te zoeken. Het kan per land verschillen, maar doorgaans kun je ook bellen vanuit een telefooncel, het postkantoor of een "belkantoortje". Vaak hebben internetcafés ook enkele hokjes waar je kan bellen. Telefoneren vanuit telefooncellen is meestal het voordeligst. Betalen doe je met lokaal muntgeld of een telefoonkaart (verkrijgbaar bij postkantoren, kiosken en de meeste souvenirwinkels). In sommige gevallen kun je in een telefooncel ook een creditcard gebruiken.

Collect call – Als budgetreiziger wil je het liefst zo goedkoop mogelijk bellen. In dat geval kan een collect call een uitkomst zijn. Bij een collect call betaalt de ontvanger de kosten voor het gesprek. Dit kost jou dus helemaal niets! Om een collect call gesprek te voeren bel je een speciaal nummer waar je in de meeste gevallen verbinding krijgt met een telefonist(e) in Nederland. Deze zal je doorverbinden met degene die je wilt spreken. Daarvoor wordt deze wel eerst om toestemming gevraagd. Het telefoonnummer wat je moet gebruiken verschilt per land. Bekijk de website van KPN voor een overzicht. Ook de gesprekskosten verschillen per land en de kosten voor het aannemen van een collect call gesprek zijn al € 4,50. Wat je daarom beter kan doen om het thuisfront niet op kosten te jagen is ze vragen om jou te bellen. Vraag bijvoorbeeld het telefoonnummer van je ho(s)tel en laat ze je daar bellen. Zo kunnen ze je veel goedkoper (bijvoorbeeld via Tele2) bellen. Let op: soms is collect bellen niet mogelijk. Er zijn landen waar je in een telefooncel moet betalen voor het bellen naar een gratis nummer. Ook zijn er campings en hotels die eigen telefoontarieven hanteren, waardoor je niet gratis kunt telefoneren. Collect call bellen van of naar een mobiele telefoon is vanuit de meeste landen niet mogelijk. Bij sommige telefoonbedrijven kan het wel, maar dan worden er wel extra kosten in rekening gebracht.

Bellen met mobiel – Veel toeristen en backpackers nemen tegenwoordig hun mobiele telefoon mee op vakantie. Handig om je wekker mee te zetten, al je contacten bij je te hebben, om als rekenmachine te gebruiken en natuurlijk om te bellen en sms-en. Maar vergis je niet, hoewel erg makkelijk, de kosten voor het bellen, sms-en en internetten via je mobieltje kunnen in het buitenland behoorlijk oplopen. Je zal niet de eerste zijn die zich rot schrikt bij terugkomst door een telefoonrekening van honderden euro's. Neem je je mobiele telefoon mee op reis? Bekijk dan voor vertrek goed wat het je kost om te bellen vanuit de plekken die je bezoekt. Dit doe je op de website van je telecomaanbieder. Daar lees je ook of je überhaupt wel kan bellen vanuit die lokaties, want jouw aanbieder moet wel een overeenkomst hebben met één van de telecomaanbieders in dat land.

Hou er ook rekening mee dat je in dat land ook afhankelijk bent van het netwerk van die aanbieder en niet ieder land heeft zo'n goed dekkingsgebied als in Nederland! Vanaf 2007 geldt er voor bellen en gebeld worden binnen Europa een maximumtarief. Dit zogenaamde "Eurotariff" is door de Europese Commissie opgelegd aan de mobiele aanbieders. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de reizigers binnen Europa, maar de kosten voor als je buiten Europa wilt bellen zijn hierdoor weer toegenomen. Als je dus buiten Europa reist dan bel je beter niet via je Nederlandse mobiele abonnement. Wat je dan beter kan doen is een lokale simkaart aanschaffen. Hiervoor moet je telefoon wel simlockvrij zijn. Doorgaans zijn de telefoons met een abonnement simlockvrij en die met een pre-paid kaart niet, maar controleer het voor de zekerheid wel voor vertrek. Dankzij de lokale simkaart krijg je een nieuw nummer en daar kun je je door het thuisfront op laten bellen. Bekijk in dat geval ook zeker de opties om vanuit Nederland goedkoop te bellen naar het buitenland (vaak via een 0900 nummer), want dat kan ook veel schelen. Zelf bellen met je lokale simkaart binnen de landsgrenzen is erg goedkoop. Handig voor backpackers onderling. Wil je toch naar Nederland bellen? Dan kun je daar beter nog een aparte internationale telefoonkaart voor kopen. Over het algemeen bel je dan naar een lokaal telefoonnummer en via de code op die internationale kaart bel je dan goedkoop naar Nederland.

Tot slot enkele tips voor het gebruik van je mobiele telefoon:

Bellen via het internet – Tegenwoordig is bellen via het internet onder vakantiegangers en backpackers de normaalste zaak van de wereld. Niet zo gek, want het is gratis (of heel goedkoop), de kwaliteit is goed en het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een headsetje (koptelefoon en microfoon). Via programma's als MSN messenger of Skype zet je vervolgens eenvoudig een gesprek op. Als je ook nog een webcam tot je beschikking hebt dan heb je er ook nog beeld bij (videogesprekken)! Een beetje internetcafé (het grootste gedeelte) is hier al op voorbereid en heeft dit alles voor je klaarstaan, zodat je alleen nog maar hoeft in te loggen. Lees meer over de werking, mogelijkheden en kosten van het bellen via internet: "Internet gebruiken tijdens de reis".

Lees verder: Internet in het buitenland


Reisloket

Actueel