Ik ga naar Peru: 3 praktische vragen, 3 handige antwoorden

Gezondheid & veiligheid Gezondheid & veiligheid in Peru

Wanneer je gaat reizen naar Peru kun je natuurlijk allerlei boeken doorspitten en hele lijsten maken van alles wat je niet moet vergeten. In de voorbereidende fase van je reis is het prettig om meer informatie te hebben over allerlei praktische zaken. Zo is het slim om informatie in te winnen over verzekeringen, visum, geld, gezondheid, vaccinaties en het klimaat.

Als ervaren reisspecialisten van Peruonline hebben we zelf beleeft hoe het is om te reizen in Peru. Hierbij kunnen we je dus advies geven vanuit onze eigen ervaring. Om je een beetje op weg te helpen hebben, geven we hierbij antwoord op de meest gestelde vragen die wij van onze reizigers horen: “Hoe zit het met hoogteziekte, veiligheid en temperatuurverschillen?” Je leest hieronder meer praktische informatie over de eerste twee punten en tips om je tas / koffer zo efficiënt mogelijk te pakken en toch voorbereid te zijn op het afwisselend klimaat:

Hoe voorkom ik hoogteziekte?

Verschillende steden in Peru en Bolivia (zoals Cusco, Puno en La Paz) liggen boven de 2500 meter. Als bewoners van ‘de lage landen’ is ons lichaam niet gewend aan de ijle lucht en het weinige zuurstof, waardoor je kans hebt op hoogteziekte. Dit houdt in dat je hoofdpijn kunt krijgen, misselijkheid voelt of in sommige gevallen zelfs een doktersbezoek nodig hebt. Het is daardoor sterk af te raden direct te vliegen op de hoogste steden. Je kunt beter voor een route kiezen waarin de hoogte geleidelijk opgebouwd wordt. Zo kun je vanuit Lima (zeeniveau) het beste een tussenstop maken in Arequipa (2300 meter) voordat je doorreist naar Puno of Cusco. In Bolivia start je het beste in Santa Cruz (slechts 400 meter) om vervolgens via Samaipata (1750 meter) verder te reizen. Op deze manier geef je je lichaam meer tijd om te wennen aan de hoogte.

Hoe wordt de veiligheid ervaren?

De economie van Peru is in opbloei door de toeristische stroom die sinds een aantal jaar vergroot is. Echter profiteren grote delen van de bevolking nog niet mee van de vooruitgang van het land en de werkloosheid blijft groot. De Peruanen hebben wij ervaren als vriendelijk en hartelijk dus je hoeft je zeker niet overal onveilig te voelen. Maar houdt je spullen goed in de gaten, met name als je ergens staat te kijken of op een terrasje zit te relaxen. Zakkenrollers zijn op alle toeristische spots te vinden. Bij veel hotels is een kluis aanwezig waar je je waardevolle spullen achter kunt laten. De spullen die je bij je wilt dragen kun je het beste in een moneybelt onder je kleding stoppen.

Nuttige tips:

• als je gaat pinnen, doe dat dan bij daglicht
• houd gouden armbanden, halskettingen, e.d. gewoon thuis
• laat geld, fotoapparaat of rugzak niet rondslingeren
• maak kopieen van je belangrijke papieren en paspoort, die je elders in je tas opbergt

Hoe pak ik mijn tas / koffer efficiënt in?

Tijdens je reis door Peru zul je met verschillende klimaten rekening moeten houden. Aan de kust is het warmer, maar kan de wind koel zijn. Op grotere hoogte zoals in de Colca Canyon, Cusco of op de zoutvlakten bij Uyuni (Bolivia) kunnen de temperaturen ’s nachts in de winter (onze zomer) zelfs tot flink onder het vriespunt dalen. Wij raden daarom aan in te pakken voor verschillende temperaturen; van zomershirtjes tot windjacks en fleece truien.

De onderstaande spullen vonden wij prettig om in onze tas / koffer mee te nemen:

• prettig zittende, goede (ingelopen) wandelschoenen
• warm jack, trui, broek
• EHBO setje
• kleine zaklamp
• wereldstekker
• dagrugzak waar een waterfles, fotocamera etc. in kan
• badkleding (bijv. voor de warmwaterbronnen bij Chivay in de Colca Canyon)
• anti muggenspul, met DEET (voor de Peruaanse jungle)

Deze handige tips en antwoorden helpen je hopelijk al een stuk op weg. Mocht je nog aanvullende vragen of opmerkingen hebben kun je voorafgaand aan je reis natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. De reisspecialisten van Peru online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel, helpen je graag verder met de voorbereiding van je rondreis land gereisd en adviseren uit eigen ervaringen.Peru reisblogs