Het klimaat in Mexico, Guatemala en Belize

Voorbereiden en meenemen Voorbereiden en meenemen in Mexico

Plan je een reis naar Mexico, Guatemala of Belize maar weet je niet goed welke periode het meest geschikt is? Over het algemeen kun je het hele jaar door goed naar deze landen reizen. Voor de temperatuur hoef je het sowieso niet te laten, want het is er vrijwel altijd warm. Toch is het klimaat per gebied verschillend en zijn er maanden die je wegens de tropische regenbuien en vorming van orkanen liever wilt mijden. We helpen je een handje met het kiezen van de beste reisperiode.

Schiereiland Yucátan

De temperatuur op het Mexicaanse schiereiland Yucátan is het hele jaar door heerlijk warm met overdag een gemiddelde van 28 graden. ’s Avonds wordt het iets frisser, maar het kwik daalt vrijwel nooit onder de twintig graden. In de kustplaatsen Playa del Carmen en Tulum waait vaak een verkoelende wind waardoor het op de warme stranden aangenaam vertoeven is. In Palenque, diep in het tropisch regenwoud, voelt de warmte veel vochtiger aan en kan het zo’n 35 graden zijn.  De meeste kans op droog weer heb je in Mexico in onze wintermaanden, van november tot en met mei. Van juni tot en met september ligt de luchtvochtigheid een stuk hoger en voelt het klammer aan. Zo nu en dan valt er een tropische regenbui die soms snel weer overwaait, maar ook gerust de hele middag kan blijven hangen. De luchtvochtigheid is het hoogst in juli en augustus en gevoelsmatig zijn dit dan ook de warmte maanden. In september en oktober worden de weersomstandigheden minder stabiel. Tijdens deze periode ontstaan orkanen boven de Caribische zee en de kans hierop is aan de kust het grootst. Een orkaan neemt landinwaarts snel in kracht af, maar desondanks kun je honderden kilometers verderop last hebben van harde rukwinden en flinke regenbuien.

Centraal-Mexico

Het schiereiland Yucátan kenmerkt zich meer door de laagvlakte, terwijl je in Centraal-Mexico meer langs de hogergelegen gebieden reist, langs Mexico City, Puebla en San Cristobal. De beste reisperiode is vrijwel gelijk aan Yucátan, waardoor je deze bestemmingen prima kunt combineren tijdens je reis. De temperaturen liggen door de hoogte iets lager en variëren overdag tussen de 22 en 28 graden. ’s Avonds kan het flink afkoelen met temperaturen tussen de 14 en 20 graden. Een warme trui is dan zeker geen overbodige luxe!

Guatemala

Veel reizigers combineren een rondreis door Mexico met een bezoek aan Guatemala. Net als in het grootste deel van Mexico is de kans op droog en zonnig weer het grootst tijdens de wintermaanden in Nederland. In de zomermaanden heb je meer kans op een tropische regenbui en ligt de luchtvochtigheid hoger. Reis je door het berggebied naar Antigua en Lake Atitlan, dan zul je merken dat het een stuk koeler is. Overdag schommelen de temperaturen tussen de 22 en 28 graden en ’s nachts daalt het kwik naar pak ‘m beet veertien graden. Reis je naar de jungle van Flores of Rio Dulce? Dan zul je merken dat het weer een stuk warmer en tropischer is, met overdag een gemiddelde temperatuur van 28 graden en ’s nachts rond de twintig graden.

Belize

Heb je voldoende tijd? Combineer je Mexico-reis dan zeker met een bezoek aan Belize. Het land is een stuk kleiner dan Mexico en Guatemala waardoor de temperatuursverschillen in het land veel minder groot zijn. Van februari tot en met eind mei is de kans op zonnig en droog weer het grootst. Van juni tot en met oktober valt er geregeld een tropische bui, waarbij je in september vrijwel zeker bent van natte voeten.

Deze informatie is samengesteld door reisspecialisten van Mexico online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Aan de hand van bouwstenen kun je zelf je individuele reis door Mexico samenstellen. Ervaren reisspecialisten helpen je graag en letten daarbij op de beste reisperiode voor jouw wensen.Mexico reisblogs