Wat ben ik dagelijks kwijt in Cuba?

Budget & geldzaken Budget & geldzaken in Cuba

Valuta en wisselkoers
In Cuba zijn twee verschillende valuta in gebruik: de lokale peso (ook wel CUP genoemd) waarmee de Cubanen betalen, en de peso convertible (ook wel bekend als de CUC) waarmee toeristen moeten betalen. Door deze twee munteenheden bestaan er in Cuba ook twee verschillende economieën: met de CUP kopen Cubanen hun eten, drinken, krant of buskaartje. Met de CUC, die 25x zo duur is als de lokale CUP, betalen toeristen hun zaken, zoals eten in een restaurant, benzine, een mojito in een bar, of souvenirs voor thuis. Het lijkt ingewikkeld, maar als je als toerist door Cuba reist heb je dus eigenlijk alleen te maken met de CUC. De koers van de CUC is ongeveer gelijk aan die van de Amerikaanse dollar: op dit moment is de koers 1 CUC = €0,78. Let op: in Cuba zijn geen pinautomaten die Nederlandse pinpassen accepteren, dus zorg ervoor dat je voldoende geld bij je hebt. Neem cash euro’s mee en wissel ze ter plekke in een Cadeca (wisselkantoor) om naar CUC. Voor de meest actuele wisselkoers check je vlak voor vertrek http://www.oanda.com/currency/converter/.

Gemiddelde kosten per dag
Het ligt natuurlijk aan je eigen uitgavenpatroon, maar gemiddeld ben je op reis in Cuba ongeveer €30,- per persoon per dag kwijt voor eten, drinken, fooien en entreegelden. Ter indicatie: een lunch van een sandwich met een drankje kost ongeveer 7 CUC, een diner in een restaurant met 2 drankjes kost ongeveer 15 CUC. Een mojito kost gemiddeld 2,50 CUC en een Cuba Libre soms maar 1,50 CUC. Dat maakt een avondje uit behoorlijk betaalnaar! Reken voor entreegeld voor bijvoorbeeld het Museo de la Revolucion in Havana of de klokkentoren in Trinidad op zo’n 2 CUC. Excursies die je ter plekke boekt, komen nog bij deze €30,-.

Kosten voor overnachten en activiteiten
In Cuba kun je overnachten in staatsgerunde hotels, maar leuker is het om te slapen in casas particulares, oftewel in gastenkamers bij Cubaanse families thuis. Reken voor een kamer in een casa op zo’n €25,- per nacht. Je krijgt je eigen sleutel, een kamer met eigen badkamer en vaak ook leuk buitenzitje en hebt alle privacy die je kunt wensen. Toch is het tegelijkertijd een leuke manier om wat mee te krijgen van het leven in een Cubaans huishouden. Wat betreft de kosten van activiteiten: een paardrijdtocht van 4 uur kost €15,- en reken voor een trip naar het strand bij Trinidad op €15,- aan taxikosten. Het kan de moeite waard zijn om je accommodaties en excursies van tevoren al vast leggen. Zo weet je zeker dat je in de leukste casa’s zit en hoef je niet op straat te zoeken naar een huizeneigenaar of iemand die een paardrijdtour aanbiedt. Daarbij weet je dan vantevoren precies wat je kwijt bent en kun je je budget voor op reis goed bepalen. En dat is dan weer makkelijk voor het bedenken hoeveel cash geld je in Nederland moet pinnen en meenemen naar Cuba.

Bij www.smartcuba.nl boek je al voor €45,- p.p.p.d. een rondreis door Cuba inclusief overnachten op leuke en centrale plekken (incl. ontbijt), inclusief 1 activiteit op bijna elke plek waar je zit (altijd meerdere dagen, dus de rest vul je zelf in zoals jij wilt) en vervoer per Viazul bus. De reisspecialisten van Smart Cuba zijn er geweest. Ze delen graag hun ervaring en hoe je je budget zo inzet zodat je niets mist en alles maximaal beleeft. Smart toch?!Cuba reisblogs

Meer reisverhalen uit Cuba 04 feb. 2020 Colon - Matanzas
Meer reisverhalen uit Cuba 09 dec. 2019 Cuba
Meer reisverhalen uit Cuba 29 okt. 2019 Havana, it’s all about...
Meer reisverhalen uit Cuba 05 aug. 2019 Havana club
Meer reisverhalen uit Cuba 13 mrt. 2019 Hop on hop off
Meer reisverhalen uit Cuba 07 feb. 2019 Luxe

meer reisverhalen uit Cuba

Er zijn nog geen reistips

Er zijn nog geen fotoseries