Costa Rica off the beaten track

Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden in Costa Rica

Actieve vulkanen, dampende regenwouden en kilometer na kilometer tropisch zandstrand. Gecombineerd met een hartelijke bevolking en een stabiel politiek klimaat  is het geen wonder dat Costa Rica zoveel bereisd is. Vanwege de veiligheid kiezen veel toeristen deze bestemming uit voor hun eerste kennismaking met Latijns-Amerika. 

Ga je zelf naar Costa Rica, dan zul je dus niet de enige reiziger zijn, vooral niet bij de highlights. Voor wie zijn reis persoonlijk wil houden en op zoek is naar een unieke ervaring, kennen wij nog wel een paar plekken die een bijzondere toevoeging zijn op je reis, maar nog niet door de massa zijn ontdekt.

1. Kanoën tussen de ibissen
Het waterrijke natuurgebied Caño Negro is op zich niet onbekend, veel mensen maken een dagtocht vanuit het nabijgelegen Fortuna. Maar met een excursie kom je helaas niet zo ver, het is de moeite waard om de tijd te nemen en naar het midden van dit vogelparadijs te reizen en hier te overnachten. Waarom? Omdat je vanuit je lodge per kano de waterwegen veel fijner kunt verkennen. Geen andere toeristen om je heen die met gekakel de rust verstoren, maar alleen jij en de natuur. Luiaards en apen verschuilen zich in de jungle op de oevers en langs je kano glijdt af en toe een kaaiman. Maar wat je vooral gaat zien tijdens deze tocht zijn ontelbaar veel watervogels: roze lepelaars, witte reigers, ijsvogels, ibissen en bijzondere eenden. Verrekijker in de aanslag, want in ieder hoekje kan de natuur iets moois verborgen houden.

2. Woudreuzen en zwavelmeren
Veel reizigers vinden nationaal park Rincon de la Vieja niet de moeite waard, omdat het buiten de route valt. Toch is het maar twee uur rijden vanaf Monteverde, weliswaar over een beroerde weg, dus houd rekening met behoorlijk wat gehobbel. In het park kun je de dichte jungle prima zonder gids verkennen; geen andere mensen om je heen of iemand die de route bepaalt, daardoor waan je je vanzelf ontdekkingsreiziger. Rivieren steek je over per omgevallen boom en lunchen doe je aan de voet van een waterval. Typerend voor het park zijn de vulkanische bronnen en dampende modderputten. Vlakbij het park kun je zelfs een bad nemen in de warme natuurlijke baden of een modderpoel. Een soort outback spa dus, toch heel anders dan thuis bij de schoonheidsspecialist.

3. Chocolademelk uit de rimboe
In Costa Rica zijn nog maar weinig plekken waar je iets ziet van de traditionele leefwijzen, dat is de keerzijde van de modernisering. Maar wie goed zoekt, vindt het nog wel: bij de grens met Panama wonen de Bribri. Zij gaan weliswaar met hun tijd mee, maar hechten aan hun eeuwenoude symbiotische levensstijl met de natuur. Zo woont iedereen in het dorp in een houten cabaña met een dak van palmbladeren en komt het eten vers uit de jungle. Dagelijkse bezigheid en broodwinning is het verbouwen van cacao, de bonen worden ter plaatse geroosterd en je mag hier zelf met een stenen vijzel en een handig molentje je chocolademelk maken. Ook kunnen de dorpsbewoners je van alles leren over de medicinale werking van de exotische planten of je laten zien hoe je schiet met pijl en boog. Aan hotels doen ze niet in de rimboe, je slaapt dus net als iedereen in het dorp, in een houten hutje. Dat is nog eens het echte jungleleven.

4. Een verstopt stukje Costa Rica
Nogal afgelegen in het zuidoosten van Costa Rica ligt natuurpark Corcovado. Je moet er wat voor over hebben om er te komen, want zelfs in een 4x4 is het een pittige rit. Wat je er voor terugkrijgt is een oerwoud met de grootste biodiversiteit van het land: enorm veel boom- en plantsoorten en de meest exotische dieren. Het park is iets te avontuurlijk voor de meesten en daardoor ongerept en vooral rustig. Je zult blij zijn dat je je zware wandelschoenen hebt ingepakt, want een hike duurt hier de hele dag. Je klautert over rotsige paden, dikke boomwortels en omgevallen bomen. Onderweg speur je de boomtoppen af naar apen, papegaaien, tapirs en luiaards. Na een lange dag zul je zeker je voeten voelen, maar als je nog een beetje energie over hebt, maak dan ook een nachtwandeling, waarbij je dieren ziet die overdag slapen. Je ziet niet alleen de vreemdste reptielen, insecten en vleermuizen maar ook oplichtende paddenstoelen. Het wordt pas echt spannend als alle zaklampen tegelijk uitgaan en je je bewust wordt van het gekraak, getsjirp en geknars om je heen.

Deze reistips zijn geschreven door de reisspecialisten van Costa Rica online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zij helpen je graag bij het samenstellen van je individuele reis waarbij je de hoogtepunten van het land ziet, maar vooral een bijzondere, persoonlijke ervaring hebt.Costa Rica reisblogs