De mooiste steden van Portugal

Bellen & internet Bellen & internet in Portugal

Portugal is de kleinere buur van Spanje maar heeft op toeristisch vlak minstens even veel te bieden als zijn bekendere en populairdere buurland. Het mediterraanse klimaat zorgt voor een heerlijke zon die perfect samengaat met het strand en de zee. Bovendien kan Portugal dan nog eens uitpakken met indrukwekkende staaltjes architectuur en de meest tot de verbeelding sprekende steden. Wij hebben dan ook de 10 knapste steden van deze Iberische parel voor je op een rij gezet!

Lissabon
Om even een open deur in te trappen: Lissabon staat op de lijst. Dat zal natuurlijk niemand verbazen. Naast de hoofdstad van Portugal is Lissabon met zijn 3 miljoen inwoners ook de grootste stad van het land en misschien wel de mooiste. Een citytrip naar deze zogenaamde hoofdstad van de Sardientjes zal je je zeker en vast dan ook nooit beklagen. Laat je verdwalen op het ritme van de Fado muziek in een van de vele kronkelige straatjes van deze stad in de oude buurt Alfama. Of sta echt vol bewondering en open mond te kijken naar de imposante gebouwen Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém in de voorstad Santa Maria de Belém. Je zult meteen begrijpen waarom ze een plekje op de UNESCO-Werelderfgoedlijst hebben veroverd. En herinner je je de sardientjes nog? Te vinden op elke menukaart natuurlijk!

Coimbra
Portugal is natuurlijk een stuk meer dan enkel Lissabon en een van de meest gekende steden buiten de hoofdstad is zonder twijfel Coimbra. Je vindt de stad terug aan de rivier de Mondego op zowat 100 kilometer richting het zuiden van Porto. Een stad met statuut en geschiedenis overigens. Zo is de Universidade de Coimbra een van de oudste universiteiten van heel het Europese continent. Ook de kathedraal, Sé Velha, heeft een rijke geschiedenis en moet je echt vereren met een bezoekje. Voor sfeer en gezelligheid scoort deze stad overigens heel wat punten: zo is ook hier de traditionele fadomuziek alom tegenwoordig en heerst een bovendien een levendige sfeer met vele gezellige café’s en restaurantjes met dank aan het feit dat Coimbra ook een echte studentenstad is.

Braga
Fan van historiek en echt oude gebouwen? Dan is Braga de stad in Portugal om je hart aan te verliezen. Deze oudste stad van het land herbergt nog heel wat gebouwen en memorabilia uit vervlogen tijden. Zo is de kathedraal Sé de Braga een echte toeristische trekpleister. Geen wonder ook als je weet dat ze stamt uit de 12de eeuw en met zijjn bijzondere bouwstijl heel wat andere bouwwerken heeft beïnvloed. Braga heeft echter meer dan historiek: één keer per week vind je langs de Avendida de Liberdade een grote markt en net buiten de stad zijn er drie heilige plekken te vinden: de Bom Jesus, Sameiro en Falperra.

Faro
De bekendste regio in Portugal is misschen wel de Algarve. Deze zuidelijk gelegen provincie herbergt onder andere de befaamde havenstad Faro. Een stad met een rijk historisch karakter, getuige de middeleeuwse stadsmuren, en enkele prachtige stadspoorten. Zeker de Arco da Vila is een bezoekje waard. Wat meer leren over de Algarve? In het Museu Regional do Algarve leer je alles wat je ooit wou weten over deze streek! Faro heeft echter nog een zware troef achter de hand: per boot geraak je immers vanuit Faro richting het Ilha deserta. Dit bekende tropische eiland is exact wat je zou verwachten van een tropisch eiland: zandstranden, kristalhelder water en wuivende palmbomen. Heerlijk toch!

Porto
Na Lissabon is Porto de grootste stad van Portugal. Terug te vinden in het noordwesten van het land is deze stad aan de Costa Verde vooral bekend van de gelijknamige Portwijn. Het hoeft dan ook niet gezegd te worden dat deze echt overal in de stad overvloedig aanwezig is. Porto is echter nog zoveel meer: het oude centrum is meer dan een wandeling waard. Zo staat de kleurrijke wijk Ribeira volkomen terecht op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en kan je ook de imposante Ponte Dom Luis I terugvinden over de rivier de Douro. Eerder op zoek naar een leuk uitzicht? De klokkentoren Igreha dos Clérigos steekt hoog boven de stad uit. Slechts 225 trappen op later heb je een imposant vergezicht over deze stad!

Cascais
Op zoek naar een plek in Portugal om gewoon echt even lekker te relaxen? Dan is de bekende en populaire badplaats Cascais ongetwijfeld iets voor je. Zonnebaden en zwemmen zijn hier niet enkel aan te raden: het is er verplicht! Als je toch een beetje cultuur wenst tussen het zonnen door: het Fort van Cascais is zeker de moeite waard. Ook op culinair vlak kan je hier overigens uit de voeten: de vele visrestaurants zijn een echte aanrader.

Lagos
Op zoek naar een prachtig strand om een lekker kleurtje te krijgen? Dan moet je echt niet verder zoeken dan het bekende stadje Lagos. Terug te vinden aan de zuidkust van Portugal wordt de hele stad omringd door het ene zandstrand na het andere. Prachtig gecomplementeerd door de rode en goudgele rotsen rond de stranden heen. Kuier even door tot het einde van de bekende Ponta de Piedade en je hebt er een fotowaardig zicht op. Lagos heeft echter nog meer te bieden. Zo werd in Lagos de eerste overdekte slavenmarkt van het continent gebouwd. Vandaag de dag is het een museum die wat bijleert over deze geschiedenis. Op zoek naar een ideaal uitstapje met de kinderen? Het Parque Zoológico de Lagos is een mooie dierentuin.

Funchal (Madeira)
Het eiland Madeira is een echte toeristische trekpleister. En misschien is er geen plek beter op Madeira dan de hoofdstad Funchal. Voor wie echt op zoek is naar het authentieke leven moet zeker eens een bezoekje brengen aan de Mercado dos Lavradores, de markt van Funchal. De stad is overigens verrassend modern en een echte place to be om wat te shoppen. Bovendien kan je ook hier genieten van een indrukwekkend vergezicht door even de kabelbaan de Telefrico tot boven op de Monte te nemen.

Sintra
Sintra ligt in de buurt van Lissabon en was het zomerverblijf van de Portugese koningen. De paleizen die er nog altijd zijn zijn dan ook de echte trekpleisters van dit stadje. Zo ligt in het midden van de stad het Palácio Nacional de Sintra dat in de 14de eeuw door koning João I werd gebouwd. Ook de Moorse invloed is nog merkbaar: het Castelo dos Mouros stamt uit de 8ste eeuw. Maar de echte must see? Het Palácio da Pena met zijn vele kleuren en diverse bouwstijlen!

Albufeira
De toeristische hoofdstad van de Algarve is zonder enige twijfel Albufeira. Als je op zoek bent naar een heerlijke gastronomische ervaring moet je in de bekende wijk Praia da Oura zijn. Dit is overigens ook een ideale plek om nog eens als vanouds tot de vroege uurtjes uit te gaan. In Albufeira vind je echter nog heel at meer. Zo kan je naast het strand de Gruto do Xorino terugvinden. Deze grot werd in de 13de eeuw gebruikt als schuilplaats voor de Moren. Ten slotte kan je vlakbij de stad de Guia Zoomarine Algrave terugvinden. Een echt waters themapark om allerlei tropische waterdieren te ontdekken!Portugal reisblogs