Prachtige uitzichten over Portugal

Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden in Portugal

Wie tegenwoordig nog steeds denkt dat Portugal een arm, droog en saai land is heeft het goed mis. De meest prachtige architectuur en cultuur die in de steden te vinden is, kan je alleen ervaren door er zelf eens heen te gaan. En er heen gaan is echt iets wat je eens in je leven gedaan moet hebben! Portugal biedt meerdere bijzondere plekken, zowel aan de kust als in de binnenstad. Maar wat veel mensen niet weten is dat Portugal ook vele plekken heeft die stuk voor stuk een mooi uitzicht bieden op grote hoogte. Geniet van een memorabel uitzicht over de vele indrukwekkende straatjes in Lissabon, mooie kustlijnen en bruggen over rivieren en geniet van de zon die ondergaat aan de Portugese kustlijn. Of breng een bezoek aan een van de vele kastelen en tempels en dompel je helemaal onder in de Portugese cultuur in het meest Portugese dorpje Monsanto.

De tempel van Santa Luzia in Viana do Castelo
Iets wat je tijdens je bezoek aan Portugal echt gezien moet hebben is de tempel van Santa Luzia, dat is gebouwd op de gelijknamige rots, tussen 1904 en 1959. De tempel is gewijd aan de heilige Santa Luzia en geïnspireerd door de bouw van de Sacré-Coeur in het Franse Parijs. Veel bezoekers geven aan dat het stromen van de rivier de Lima tijdens de zonsondergang een bijna religieuze ervaring voor ze is, iets wat je niet wilt missen!

Het klooster van Serra do Pilar in Vila Nova de Gaia
Het klooster van Serra do Pilar geeft een prachtig uitzicht over de vele bruggen in Porto. Je vindt het klooster, dat een unieke ronde kloostergang heeft en dat sinds 1996 op de Werelderfgoed lijst van Unesco staat, aan de andere kant van de Douro. In het klooster vind je ook de wijnkelders waarin je Port wordt bewaard. Deze kelders kun je als toerist zijnde gewoon bezoeken. Een bezoek aan de wijnkelders is zeker de moeite waard en ook echt aan te raden aan iedere toerist die het klooster bezoekt.

Het slot van Monsanto
Het schilderachtige Monsanto is een van de meest prachtige en Portugese dorpen in het binnenland. Het dorp heeft bescherming van de heuvels, omdat het zich halverwege een berg bevindt en is gehouwen uit graniet. Je vindt het dorpje vlakbij de Spaanse grens, in het midden van Portugal. De rotsachtige omgeving van Monsanto geeft overigens een goed beeld van de rest van het Portugese platteland.

Het uitkijkpunt Varandas de Marvão in Alto Alentejo
Bij de bouw van het uitkijkpunt Varandas de Marvão hebben de architecten zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de gunstige omgeving en de natuur in Portugal. Dit uitkijkpunt vind je dicht bij de Spaanse grens, op een negenhonderd meter hoge rots. Varandas de Marvão biedt een uitzicht over onder andere de witgepleisterde huisjes en vele schilderachtige straatjes, dat zo mooi is dat je het idee hebt een arend te zijn. Vandaar dat deze plek ook wel het ‘arendsnest’ genoemd wordt.

Het Moorse kasteel in Sintra
Op een grote hoogte boven Sintra loop je over een slingerende weg naar de middeleeuwse woontoren. Onderweg loopje langs de oude muren van het kasteel en via het prachtige bloeiende park van Pena. Tijdens het lopen kun je genieten van vele diepe afgronden die stuk voor stuk een mooi uitzicht geven. Neem ondertussen gerust de tijd om ergens neer te ploffen en ergens te rusten, want het is een zware en vooral inspannende wandeling. Na ongeveer vijfhonderd traptreden kom je bij de woontoren en kun je gaan genieten van het prachtige uitzicht dat zelfs kan rijken tot de Atlantische Oceaan. De wandeling naar boven is niet altijd een van de gemakkelijkste, maar na dit uitzicht is het absoluut de moeite waard.

Het paleis van Pena in Sintra
Veel belangrijke Portugezen en zelfs vorsten brachten hier in het paleis hun zomerdagen door. Voor mensen die het binnenland van Portugal te warm vinden is dit zeker een aanrader. Het is hier koeler en het landschap is adembenemend mooi. Het paleis heeft een schitterende omgeving en ook de architectuur is iets wat zeker aandacht verdiend. Om het kasteel heen vind je een bos, waar verschillende huizen bovenuit steken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Pena en de omgeving. Het mooie aan dit kasteel is dat de muren al duizenden jaren oud zijn. Dat maakt een bezoek nog indrukwekkender.

Het uitkijkpunt van São Pedro de Alcântara in Lissabon
Het uitkijkpunt São Pedro de Alcântara heeft net zoals vele uitkijkpunten een kiosk en terras waar je heerlijke versnaperingen kunt krijgen. Geniet hier van het grote en brede uitzicht dat je ongelooflijk veel moois laat zien. Zo zie je bijvoorbeeld andere uitkijkpunten, maar ook een middeleeuws kasteel en het centrum van Lissabon. Vanaf het uitzichtpunt is ook de rivier de Taag te zien. Je kunt het uitkijkpunt zowel lopend als met de tram bereiken en is een bezoek absoluut meer dan waard.

Het kasteel van São Jorge in Lissabon
Het kasteel, dat is vernoemd naar koning Jorge de Eerste, is een bijzonder geheel. In en rondom het kasteel zie je nog goed de sporen van de Christenen, Visgoten en de Moren. Het kasteel biedt een prachtig uitzicht over heel Lissabon. Een leuk feitje is dat het kasteel na het huwelijk tussen Filippa van Lancasteren koning Jorge werd beschermd door Saint George.

Het uitkijkpunt Santa Luzia in Lissabon
Dit uitzichtpunt geeft je een fenomenaal uitzicht over de rivier de Taag en de middeleeuwse wijk in Lissabon. Dichtbij is onder andere een tempel te vinden. Ook vind je er mozaïeken die de oude stad van voor de aardbeving van 1755 laten zien. Zo zie je op het plein Praça do Comércio veel overeenkomsten met het vroegere Terreiro do Paço. Let er als toerist wel op dat het plein vanaf ongeveer medio 2015 wordt gerenoveerd. Hierdoor zullen er dus waarschijnlijk dingen anders zijn dan ze in een reisgids staan beschreven.Portugal reisblogs