Vietnam: de mooiste route om het land te verkennen

Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden in Vietnam

Vietnam is een heerlijk land om doorheen te reizen. De lokale bevolking spreekt een aardig woordje Engels en waar dit niet het geval is kom je met handen- en voetenwerk ook een heel eind. Het toerisme is bovendien al aardig ontwikkeld. De hotels zijn comfortabel en van goede kwaliteit en het reizen met lokale vervoersmiddelen is gemakkelijk. Maar hoe bepaal je nou welke route je het best kunt reizen? En welke reisperiode is het meest geschikt? We hebben wat tips voor je op een rij gezet.

Reisperiode

Vietnam is langgerekt en je zult tijdens je reis te maken krijgen met meerdere klimaatzones. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 20 en 35 graden Celsius en het noorden heeft een subtropisch klimaat terwijl het zuiden een tropisch klimaat kent. Het hele jaar door kun je met name in de namiddag overvallen worden door een fikse regenbui, al duurt dit vaak niet langer dan een uur of twee. In Centraal- en Zuid-Vietnam liggen meerdere tropische eilandjes voor de kust. De beste reisperiode voor het Palmeneiland, voor de kust van Nha Trang, is van januari tot eind september. In de overige maanden kan het flink regenen en beleef je niet de tropische ervaring waar je op hoopt. In deze maanden zijn de eilandjes Phu Quoc en Con Dao goede opties. Mijd deze eilandjes juist weer in juli en augustus. Let bij het kiezen van je strandbestemming goed op de meest geschikte reisperiode om te voorkomen dat je wordt overvallen door slecht weer.

Logische route

De maximale afstand van noord naar zuid  is 1650 kilometer is en de breedte varieert van vijftig tot zeshonderd kilometer. Het is dan ook vrij logisch om een keuze te maken voor een reis van Noord- naar Zuid-Vietnam of vice versa. Wil je de reis graag eindigen met een ontspannen verblijf aan een tropisch strand? Dan raden we je aan om van noord naar zuid te reizen. In het zuiden vind je verschillende tropische eilandjes, terwijl het noorden zich kenmerkt door de grillige natuur en rotsformaties.

Noord-Vietnam

Vlieg vanuit Europa naar de bruisende hoofdstad, Hanoi. Dwaal door de straatjes van de Old Quarter, een van de levendigste wijken van de stad. Zoek je weg tussen de zigzaggende brommertjes langs kraampjes waar allerlei handelswaar is uitgestald. Hanoi is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Halong Bay en de kleurrijke bergvolkeren die dicht tegen de grens van China aan wonen.

Centraal-Vietnam

Zak vanuit Hanoi verder naar het zuiden langs de historische stad Hué en vervolg je reis naar het sfeervolle Hoi An. Laat bij een van de kleermakers kleding op maat maken en wandel door de met lampionnen versierde smalle straatjes van de oude stad. Ten zuiden van Hoi An ligt het toeristische Nha Trang, een goede vertrekplaats naar een van de mooiste tropische eilanden van Vietnam: Palmeneiland. Het hagelwitte zandstrand steekt fel af tegen de azuurblauwe zee. Geniet ’s avonds van versgevangen vis en een tropische cocktail.

Zuid-Vietnam

Een drukker en meer ontwikkeld strandverblijf vind je in Mui Ne of Phu Quoc, ten zuiden van Ho Chi Minh City. Met de gezellige restaurantjes en witte stranden ontspan je hier volledig. Sluit de rondreis af in Ho Chi Minh City, een goede uitvalsbasis voor de Cu Chi-tunnels en de Mekongdelta.

Tijd over?

In ongeveer drie weken heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van Vietnam te zien en reis je niet op een gehaaste manier door het land. Heb je meer tijd? Je kunt Cambodja en Laos goed combineren met Vietnam.

Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Vietnam online, onderdeel van Riksja Travel. Je stelt zelf je individuele reis samen en bepaalt dus ook zelf wat je gaat zien en beleven. De reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren je graag uit eigen ervaring.Vietnam reisblogs