Wat ben ik dagelijks kwijt in Indonesië?

Budget & geldzaken Budget & geldzaken in Indonesië

Valuta en wisselkoers

In Indonesië betaal je met de rupiah. Er is een interessante situatie gaande: tot 17 augustus 2014 was 1 euro ongeveer 16.000 rupiah waard (je was na een keertje pinnen al gauw miljonair!). Sinds 17 augustus 2014 zijn er nieuwe bankbiljetten in omloop, waar 3 nullen zijn verdwenen. Nu is 1 euro met de nieuwe bankbiljetten nog 16 rupiah waard. Tot 1 januari 2018 worden beide bankbiljetten en dus beide wisselkoersen naast elkaar gebruikt. Spullen worden nu ook in beide hoeveelheden geprijsd. Klinkt verwarrend, maar de regering van Indonesië heeft geprobeerd het zo makkelijk mogelijk te maken: de oude briefjes van 100.000 rupiah en de nieuwe van 100 rupiah zien er precies hetzelfde uit. Dezelfde kleur, dezelfde staatspersoon als afbeelding, alleen de hoeveelheid nullen verschilt. Hetzelfde geldt voor alle andere briefjes. Als je dus aan de kleur van de briefjes gewend bent, kun je goed met beide systemen naast elkaar uit de voeten.

Gemiddelde kosten per dag

Reizen door Indonesië is goedkoop, zeker vergeleken met reizen door Europa of Noord-Amerika. Het ligt natuurlijk een beetje aan je eigen uitgavenpatroon, maar gemiddeld ben je in Indonesië zo’n €25,- per persoon per dag kwijt voor eten, drinken, fooien en entreegelden. Je bestelt bij een lokaal eetstalletje al een nasi goreng met sateh en een koud Bintang biertje erbij voor €4,- per persoon. Je kunt ook luxe dineren in het Westerse Seminyak op Bali; daar kost een maaltijd hetzelfde als in Nederland. Excursies die je ter plekke boekt en souvenirs zitten niet in dit bedrag inbegrepen.

Kosten voor overnachten en activiteiten

Reken voor een tweepersoons kamer op zo’n €25,- tot €50,- per nacht. Je verblijft dan in eenvoudige, maar schone hotels. Ook de goedkopere hotels in Indonesië hebben vaak mooie houtsnijwerken en batikkleedjes voor wat lokale sfeer. Wat voorbeelden van activiteiten: fietsen door de rijstvelden kost €25,- p.p., twee fundives op de Gili eilanden kosten samen €55,- p.p. en een anderhalf uur durende yogales heb je al voor minder dan €10,- p.p. Het is aan te raden om de overnachtingen en sommige activiteiten op voorhand vast te leggen. Dit scheelt ter plekke tijd en zo ben je verzekerd van dat leuke guesthouse (met maar een paar kamers) of die stoere biketocht. Daarbij weet je dan precies wat je kwijt bent en kun je je budget voor op reis goed bepalen.

Bij http://www.smartindonesie.nl boek je al voor €29,- p.p.p.d. een rondreis door Java, Bali en/of Lombok. Met overnachtingen op leuke en centrale plekken (incl. ontbijt), inclusief 1 activiteit op bijna elke plek waar je zit (altijd meerdere dagen, dus de rest vul je zelf in zoals jij wilt) en vervoer. De reisspecialisten van Smart Indonesië zijn er geweest. Ze delen graag hun ervaring en hoe je je budget zo inzet zodat je niets mist en alles maximaal beleeft. Smart toch?!Indonesië reisblogs

Er zijn nog geen reistips

Er zijn nog geen fotoseries