Hoe bereid ik me voor op mijn China reis?

Budget & geldzaken Budget & geldzaken in China

Je wilt naar China, maar China is groot. Nu kun je zelf helemaal gaan uitzoeken wat de must-sees zijn en wat je vooraf allemaal per se geregeld moet hebben, maar waarom zou je als je gebruik kunt maken van de kennis van reizigers die je voorgingen? Ga je voor hoogtepunten als de Chinese Muur, de Verboden Stad en het Terracotta leger? Of wil je ook wat meer buiten het gebaande pad en de echte cultuur van China leren kennen? China online is een specialist op het gebied van China reizen en een waardevolle inspiratiebron. Op hun website vind je korte bouwstenen, zodat je je reis makkelijk zelf kunt samenstellen. De reisspecialisten zijn zelf in het land geweest en adviseren je vanuit hun eigen reiservaring.

Al je reis naar China geregeld? Onderstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van China online en zijn nog een handige check voordat je in het vliegtuig naar China stapt.

Visum
Regel op tijd je visum. Op z'n vroegst drie maanden voor vertrek. Niet later dan 2 weken voor vertrek. Je visum kun je regelen bij het 'Chinese Visa Application Service Center The Hague' http://www.visaforchina.org/HAG_EN/. Ben je niet in de gelegenheid om je visum zelf aan te vragen en op te halen, dan kun je ook gebruik maken van een visumbureau zoals bijvoorbeeld www.visumchinaonline.nl of bij de lokale ANWB winkels. Je levert hier je paspoorten en formulieren in en tegen een bemiddeling regelt de ANWB je visum. Na een week kun je je paspoorten weer ophalen.

Geld
Pin op de luchthaven meteen geld. De Chinese munt is de yuan. Er zijn briefjes van 100, 50, 10, 5, 2 en 1 yuan. 1 yuan is ca. € 0,12. Vraag altijd een bonnetje en tel na of je in je hand krijgt wat op het bonnetje staat. In grote steden en op luchthavens vind je geldautomaten. Soms moet je zoeken naar een automaat dat onze passen kent, met Cirrus of Maestro logo. Als een automaat om een 5-cijferige pincode vraagt, kun je er géén geld pinnen, vul je 3x je viercijferige code in, dan ben je je pasje kwijt.

Electra
De netspanning in China bedraagt 220 volt. Wel is het aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

Hygiëne
Een aparte ervaring tijdens je reis wordt het openbaar toilet. De hygiëne is vaak slecht en je hebt meestal weinig privacy. Zelfs áls er een deur op de wc zit, laten Chinezen hem open. Neem toiletpapier of zakdoekjes mee. Ook een aanrader: antibacteriële handzeep-doekjes en desinfecterende lotion.

Bagage
Het zuiden van China heeft een subtropisch klimaat. In de hooggelegen gebieden, zoals Zhongdian, kan het zelfs in de zomer flink afkoelen. Je moet daarom voor verschillende temperaturen kleding inpakken, van dunne shirts tot fleece-truien. Je kunt in China prima met een koffer reizen, maar een rugzak is aan te raden. Je reist namelijk veel van de ene naar de andere plek. Mocht je met een koffer reizen, zorg er dan in ieder geval voor dat er wieltjes onder zitten; dat maakt je iets mobieler.

Checklist voor in je koffer of backpack: visum, paspoort / international reisdocument, wereldstekker, regenponcho, prettig zittende, goede (ingelopen) wandelschoenen, dikke trui, zonnebril, EHBO setje, oplader van je telefoon, camera of andere elektrische apparaten, kleine zaklamp, anti-muggen middel met DEET, dagrugzak voor een waterfles, wat snacks en een fotocamera.

Bovenstaande China tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van China online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen (korte reisprogramma’s van een aantal dagen) stel je jouw eigen China rondreis samen. Onderweg slaap je kleinschalig en excursies die ter plekke lastig zijn te regelen, zijn inbegrepen.China reisblogs