Hoe bereid ik me voor op mijn Zuid-Afrika reis?

Voorbereiden en meenemen Voorbereiden en meenemen in Zuid-Afrika

Wanneer je gaat reizen naar Zuid-Afrika kun je natuurlijk allerlei boeken doorspitten en hele lijsten maken van alles wat je niet moet vergeten. In de voorbereidende fase van je Zuid-Afrika reis is het prettig om meer informatie te hebben over allerlei praktische zaken. Zo is het slim om informatie in te winnen over verzekeringen, visum, geld, gezondheid, vaccinaties en de wildparken. Om je al een beetje op weg te helpen hebben we hierbij de belangrijkste praktische tips voor je op een rijtje gezet:

Tijdsverschil
Het fijne aan een reis naar Zuid-Afrika is dat je amper of niet aan een andere tijdzone hoeft te wennen. Tijdens onze wintertijd is het 1 uur later dan in Nederland en België. Er is geen tijdsverschil met Zuid-Afrika in onze zomer.

Kledingadvies
Zuid-Afrikanen en Mozambicanen zijn vaak informeel gekleed, dus vakantiekleding is geen probleem. Houd wel rekening met de lokale normen en waarden. Zo is het niet verstandig om opvallend met dure zaken rond te lopen en wordt het gewaardeerd als je degelijk gekleed bent (geen ontbloot bovenlijf). Zorg voor laagjes kleding; de temperaturen kunnen flink verschillen overdag en ’s nachts. Neem dus van alles wat mee. Tijdens de safari’s wil je de dieren niet afschrikken met felle kleuren, dus is kleding in schutkleuren aan te raden.

Bagage
Veel van de avontuurlijke rondreizen door Zuid-Afrika worden per huurauto ingepland. Dan passen hardschalige koffers niet goed in de bagageruimte. Neem dus roltassen of een andere zachte tas of rugzak mee. Wanneer je een goede moneybelt meeneemt hoef je niets van waarde achter te laten in de auto. Tijdens de internationale- en binnenlandse vluchten in Zuid-Afrika en Mozambique is doorgaans een maximum gewicht van 20 kg per persoon toegestaan. Check voor vertrek de maximum toegestane hoeveelheid op je tickets, zodat je hier met inpakken rekening mee kunt houden.

Drinkwater
Leidingwater is drinkbaar in Zuid-Afrika, in Mozambique geldt dit niet. De ijsblokjes zijn in de lodges in Mozambique en in de grote steden in Zuid-Afrika zeker betrouwbaar, let erop dat het geen afgehakte stukken zijn maar mooie ronde of vierkante blokjes. In afgelegen of landelijke gebieden is het beter om het leidingwater niet te drinken, zeker als je niet in luxe accommodatie verblijft. Flessen water zijn dan altijd voorhanden, ook in de lodges.

Stroom
Stroom in Zuid-Afrika en Mozambique is 220v. Hiervoor heb je een speciale grote 3 potige
verloopstekker (ronde poten) nodig. Deze is verkrijgbaar bij warenhuizen, ijzerwinkels of te leen bij hotelrecepties. Deze stekker is alleen bruikbaar in Zuidelijk Afrika. In bushcamps is niet overal in je accommodatie stroom, maar vaak wel op een centraal punt zoals de keuken of receptie.

Deze handige weetjes helpen je hopelijk al een stuk op weg. Mocht je nog aanvullende vragen of opmerkingen hebben kun je voorafgaand aan je reis natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. De reisspecialisten van Zuid-Afrika online helpen je graag verder met de voorbereiding van je Zuid-Afrika rondreis.Zuid-Afrika reisblogs