Wat ben ik dagelijks kwijt in Zuid-Afrika?

Budget & geldzaken Budget & geldzaken in Zuid-Afrika

Valuta en wisselkoers

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). Direct bij aankomst kun je op de luchthaven pinnen. Vergeet niet om vooraf je pas uit te breiden naar 'wereld'. Check voor de meest up to date wisselkoers http://www.oanda.com/currency/converter/. De koers is nu supergunstig met 1:14 . Eerder was de koers lange tijd 1:10. In de praktijk betekent dit dat een hamburger (denk groot en veel) bij de Spur van 70R je nu €4,90 kost in plaats van €7,-

Gemiddelde kosten per dag

Het blijft uiteraard afhankelijk van jouw eigen uitgaven patroon, maar gemiddeld kun je rekenen op €20,- a€ 30,- p.p. per dag. wat je kwijt bent aan een koffie (met muffin uiteraard) bij ‘BeanThere’ in Kaapstad , een lunch bij ‘Schoon de Companje’ in Stellenboschen traditioneel Afrikaans avondeten bij ‘Nostalgie’ in Oudtshoorn. Je betaalt verder nog voor vervoer en her en der voor entree zoals voor de kabelbaan van de Tafelberg (of je gaat lopen en dan betaal je niets), entree Tsitsikama Nat. Park en excursies die je nog niet vantevoren geregeld hebt (wijnproeven, tuben,walvisspotten, Cape Malay kookworkshop of een bezoek aan een township). Ter indicatie een beetje gemiddelde prijzen voor een leuke plek (dus geen fast food):

Ontbijt: 30 – 60R
Lunch: 35 – 70R
Diner: 70 – 150R

Verder koop je ongetwijfeld nog wat souvenirs, dit zit niet in de €25,-.

Kosten voor overnachten en activiteiten

Reken op zo’n €40,- tot €80,- voor een kamer voor 2 personen per nacht. Van een wat goedkopere backpackers (rekening gehouden met een eigen kamer) tot een wat comfortabalerguesthouse of lodge.

Het kan goedkoper en ook nog vele malen duurder, maar voor een beetje een lekker bed op een leuke locatie is dit wel wat je kwijt bent. Voor een activiteit ben je al snel €35,- p.p. kwijt. Het kan de moeite waard zijn om e.e.a. vooraf te regelen. Zeker wat betreft je overnachtingen en bepaalde activiteiten. Zo weet je zeker dat je geen uren meer hoeft te zoeken, je weet wat je kwijt bent en dat je op de juiste plek zit. Bovendien zijn de kleinschalige leuke acco’s lang vantevoren volgeboekt, wat ook zeker het geval is bij een overnachting in het Krugerpark.

Bij www.smartzuidafrika.nl boek je al voor €45,- p.p.p.d. een rondreis door Zuid-Afrika inclusief overnachten op leuke en centrale plekken (incl. ontbijt) , inclusief 1 activiteit op bijna elke plek waar je zit (altijd meerdere dagen, dus de rest vul je zelf in zoals jij wilt) en vervoer. De reisspecialisten van Smart Zuid-Afrika zijn er geweest. Ze delen graag hun ervaring en hoe je je budget zo inzet zodat je niets mist en alles maximaal beleeft. Smart toch?!Zuid-Afrika reisblogs