ReisMee
Deel je avontuur!

Wat voor reistype ben jij?

Reizen doen mensen al sinds mensenheugenis, maar de manier van reizen en de aard van de reis zelf kunnen sterk uiteen lopen. Reis je bijvoorbeeld per cruiseschip in de Caribbean of zwerf je met een rugzak door Vietnam? Een wereld van verschil zul je zeggen. En dat klopt ook, maar toch geldt voor beide reizen dat er nieuwe landen, culturen, talen, ontmoetingen en indrukken ervaren worden. Hieronder vind je de belangrijkste soorten reizen en reisstijlen.

Soorten reizen

"Zoveel mensen, zoveel wensen", dat geldt ook bij reizen. De meeste reizen die mensen ondernemen zijn een combinatie van de onderstaande soorten.

Zonvakantie – Zon, zee en strand! De meest populaire manier om vakantie te vieren in het buitenland. Doorgaans zijn het betrekkelijk korte vakanties van gemiddeld één of twee weken. De nadruk ligt bij deze "reizen" op ontspannen, relaxen en genieten.

Educatieve reizen – De basis reizen blijft toch het ontdekken van nieuwe dingen. Of je het nu wil of niet. Er zijn vele reissoorten die er speciaal op gericht zijn om iets te leren. Bijvoorbeeld een taalreis (leer Spaans in Zuid-Amerika), fotografiereis (reizen en leren fotograferen zijn een prima combinatie), geschiedenisreis (bekijk de ruïnes van Angkor Wat) of een stage- of afstudeeropdracht in het buitenland.

Actieve vakantie – Lekker actief bezig zijn is voor veel mensen ook een manier om te ontspannen. Er worden vele speciale sportreizen georganiseerd. Wintersport is bij ons erg populair, maar je kunt natuurlijk ook gaan surfen in Frankrijk, golfen in Zuid-Afrika, duiken in Egypte of paardrijden in Mongolië! Een kampeerreis maken is ook een leuke en actieve manier om een land te ontdekken.

Werken in het buitenland – Een werkvakantie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Je gaat naar het buitenland om een goedkope "vakantie" te hebben of je doet vrijwilligerswerk voor enkele weken. Te denken valt bijvoorbeeld aan het geven van Engelse les in Taiwan, fruit plukken in Australië of het meehelpen in een weeshuis in Peru. Er zijn vele organisaties die je kunnen helpen bij het organiseren van een dergelijke reis. Lees alles over werken in het buitenland en vrijwilligerswerk in ons reisloket!

Single reizen – De single reizen zijn bedoeld voor singles die graag op een ongedwongen en een gezellige manier samen op reis willen gaan en hun reisbelevenissen willen delen met andere singles in georganiseerd verband.

Groeps rondreizen – Het maken van rondreizen in groepsverband, de zogenaamde groepsrondreizen, is vooral voor verre bestemmingen een populaire manier van reizen. Het voordeel ten opzichte van de georganiseerde individuele reis is dat de kosten stukken lager zijn. Je reist immers in een groep, wat de kosten aanzienlijk kan drukken. Een nadeel kan zijn dat je minder individuele vrijheid hebt. Doorgaans wordt er gereisd in groepen van 15 tot maximaal 30 personen over een periode van twee tot vier weken. Afhankelijk van de organisatie en de bestemming wordt er gereisd met eigen vervoer (bus of "overland truck") of het openbaar vervoer. De organisatie en voorbereiding voor deze rondreizen worden gedaan door mensen die veel ervaring hebben in deze vorm van reizen. De reisbegeleiders vertellen je graag alles over de bezienswaardigheden die je op je reis tegenkomt.

Individuele rondreizen – Wil je graag een georganiseerde rondreis maken naar een ver land, maar heb je geen zin om dit in groepsverband te doen? Dan is het boeken van een individuele rondreis wat voor jou. Zo kun je als koppel of in een privé gezeldschap een mooie rondreis maken door een land. Er zijn in Nederland vele reisorganisaties die deze rondreizen op individuele basis organiseren. Een variant op deze individuele rondreis is de familiereis. In dat geval maak je een rondreis met het gezin of je familie. Deze rondreis wordt speciaal op maat gemaakt en kan desgewenst avontuurlijk, actief of ontspannen zijn. Verre reizen met kinderen wordt ook wel een kidsreis of gezinsreis genoemd.

Stedentrip – Een korte vakantie naar een bekende stad maken, wie heeft dat nu niet eens gedaan? Londen, Rome, Parijs, Barcalona of zelfs New York, het maken van een stedentrip is de normaalste zaak van de wereld geworden. Het kan volledig georganiseerd met bus of vliegtuig, maar zelf alles regelen is ook erg eenvoudig.

Wereldreis – Een wereldreis maken is de droom van velen. Steeds meer mensen weten van die droom ook werkelijkheid te maken. Trek er een jaar of nog langer op uit om de wereld rond te reizen! Er zijn specials "around-the-world-tickets" (RTW-tickets) te koop waarmee je voor een voordelig bedrag je route om de wereld in één keer kan boeken. Deze intercontinentale vluchten kun je goedkoper krijgen, omdat je ze in één keer boekt en omdat ze uitgevoerd worden door een alliantie van luchtvaartmaatschappijen. De gemiddelde wereldreiziger reist alleen of als koppel en regelt zijn eigen reis (vervoer, onderdak en eten) voor het grootste gedeelte zelf.

Vakantiepark – Ken je die gezellige vakantie in Centre Parcs ook nog van vroeger? Tegenwoordig heb je naast Centre Parcs ook nog Landal, Hoogenboom en andere vakantiepark aanbieders. De vakanties van een lang weekend of midweek in een gezellig vakantiehuisje zijn zowel populair in eigen land als in het buitenland.

Feestvakantie – Deze "reizen" hebben als doel: uitgaan, feest en plezier maken. De doelgroep: jongeren. Een andere naam voor deze reissoort is dan ook wel "jongerenreis" of "jongerenvakantie". Plaatsen als Salou, Chersonissos, Lloret de Mar en Ibiza zijn erg gewild om de zomervakantie te vieren. Zonnen, zwemmen, uitgaan, drinken en relaxen zijn de sleutelwoorden voor een geslaagde jongerenreis!

Avontuurlijke reizen – Mensen die een georganiseerde (verre) rondreis niet avontuurlijk genoeg vinden gaan vaak nog een stapje verder. Ze nemen deel aan een georganiseerde avontuurlijke reis of nog beter: regelen zelf zo'n reis! Een motortocht van Amsterdam naar Kaapstad, met een zeilboot de wereld rond of met de fiets door Zuid-Amerika, het kan allemaal. Deze reizen vergen uiteraard wel de nodige voorbereiding, maar leveren wel ervaringen op waar je een boek van kan schrijven!

Ecotoerisme – Ecotoerisme is een vorm van toerisme waarbij het behoud van natuur, cultuur en mensenrechten centraal staat. Veel toeristische gebieden zien vervuiling en verlies van cultuur toenemen. Een steeds grotere groep mensen wil geen schadelijke gevolgen teweegbrengen als ze met vakantie is. Bij ecotoeristische reizen probeert men bijvoorbeeld direct bij de lokale boeren een eerlijke prijs te betalen voor biologisch verbouwde groenten en vlees. Het beperken van de vervuiling die men veroorzaakt en het bewust uitgeven van geld valt ook onder het ecotoerisme.

Slowtravel – Deze nieuwe manier van reizen is de laatste jaren in opkomst. Zoals de naam al aangeeft gaat het om langzaam reizen. Je doet het dus rustig aan, je hebt geen lijstje met bezienswaardigheden die je absoluut moet zien en je verblijft het liefst meerdere nachten per plaats. Overnachten vindt doorgaans plaats in huisjes in plaats van hotels.

Hoe reis jij?

De manier van reizen bepaalt voor een groot gedeelte wat voor reistype je bent. Hou je van luxe, comfort en vooraf geregelde transfers naar je hotel of slaap je liever in een slaapzaal met meerdere mensen en reis je met het openbaar vervoer? Budget speelt hierin uiteraard ook een belangrijke rol, maar uiteindelijk heeft het vooral te maken met je eigen comfort level.

Backpacken – Backpacken (rugzaktoerisme) is een populaire manier van reizen, waarbij vooral jongeren met een backpack of rugzak de wijde wereld intrekken. Doorgaans zijn de reizen van langere duur en wordt slechts korte tijd op één bestemming verbleven. Backpackers reizen meestal met een beperkt budget en gebruiken het openbaar vervoer (of liften). Backpackers overnachten meestal in een hostel (jeugdherberg) of goedkope hotels. Typische reisgidsen die backpackers vaak gebruiken: Lonely Planet, de Rough Guide, Let's Go of de Footprint.

Flashpacken – Een relatief nieuwe term in de reiswereld, maar wel een opkomende manier van reizen. Flashpacken is in feite backpacken met een ruimer budget. Flashpackers doen niet moeilijk over slapen in een hostel, maar het is geen must. Slapen in een hotel kan ook als ze er zin in hebben. Flashpackers nemen af en toe een vlucht van A naar B in plaats van die busrit van 10 uur. Uitgaven aan leuke dingen als duikcursus, een bungeejump of een avondje stappen zijn voor flashpackers geen probleem. Regelmatig reizen flashpackers met een mp3-speler en eventueel een laptop.

Georganiseerd reizen – Heb je geen zin om alles zelf te regelen dan is een georganiseerde reis een uitkomst. Je hebt hierin veel verschillende soorten (zie boven). Het kan uiteenlopen van individuele luxe reizen tot relatief goedkope groepsrondreizen waarbij het comfort level een stuk lager ligt.

All-inclusive – Een all-inclusive reis is zoals de naam al aangeeft een reis waarbij alles is inbegrepen. Niet alleen de vliegreis, de transfer, het hotel en het zwembad, ook het eten en drinken is inbegrepen in de prijs. Hiervoor zijn vele complete "all-inclusive resorts". All-inclusive reizen zijn meestal zonvakanties voor mensen die alles geregeld willen hebben en nergens over willen hoeven nadenken. Turkije, Griekenland en Egypte zijn populaire all-inclusive bestemmingen.

Fly-drive – Een fly-drive is een vakantie waarbij je de vlucht, een huurauto en de overnachtingen voor onderweg boekt. Je legt gedurende enkele weken een vaste route af langs de hotels, guesthouses of bed & breakfasts. Je rijdt dus zelf in de auto en slaapt in de voorgeboekte accomodaties, maar verder ben je vrij in wat je doet. Landen waar fly-drives erg in trek zijn: Zuid-Afrika, Costa Rica en de Verenigde Staten.

Cruisen – Cruisen is het varen op een cruiseschip. Dit is een groot passagiersschip dat speciaal bedoeld is voor het vervoeren en vermaken van passagiers tijdens een cruisevaart. Meestal staan er zonnige bestemmingen op het programma zoals landen rond de Middellandse Zee, de Caraïben, maar ook Noorwegen, Alaska of de Zuidpool zijn in de zomer populair gebieden voor een cruisetocht.

Lees verder: Schoolvakanties