ReisMee
Deel je avontuur!

Het reisbudget vaststellen

Het zal geen verrassing zijn..reizen kost geld. De grote vraag is alleen: "Hoeveel geld?" en "Hoe kom ik aan het reisbudget?". De kosten verschillen uiteraard per persoon en per bestemming. Met duizend euro kan een backpacker in Azië misschien wel anderhalve maand reizen terwijl iemand die New York bezoekt daar met enkele dagen al op zit. De kosten voor je reis zijn geheel afhankelijk van jezelf, je wensen, je reistijd, je voorkeur voor comfort, etc . Inschatten hoeveel je reis zal gaan kosten kun je dus ook het beste zelf doen. Doe dit ook zeker, want het is zonde als je op de helft van je vakantie door je budget heen bent!

Je reisbudget vaststellen

Om het budget van je reis of vakantie te bepalen is het belangrijk om alle kosten op een rijtje te zetten. We kunnen de kosten verdelen in twee groepen:

Kosten voorafgaand aan de reis – Voordat je vertrekt zijn er verschillende kostenposten waar je rekening mee moet houden. Onderschat deze kosten niet, want opgeteld kunnen ze aardig oplopen! Als je naar een ver land gaat is de kans groot dat de vliegtickets de eerste hap uit je budget nemen. De meest voordelige vliegtickets vinden is niet eenvoudig dus neem daar de tijd voor en lees ook het artikel goedkope vliegtickets. De medische kosten zijn afhankelijk van de bestemming. Als je naar exotische landen reist of een wereldreis maakt dan is de kans groot dat je vaccinaties nodig hebt. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot 150 euro. Ga je naar een malariagebied? Dan heb je malariatabletten nodig. Sluit een goede reisverzekering af nadat je hebt gekeken hoe goed de medische dekking in het buitenland van je zorgverzekering is. Qua uitrusting heb je misschien ook dingen nodig. Bijvoorbeeld een nieuwe rugzak, warme kleding, een slaapzak, fotocamera, reisgidsen, wandelschoenen of een mp3 speler voor tijdens lange busritten. Er kan enorm veel geld zitten in het aanschaffen van deze spullen, maar door slim in te kopen, spullen te lenen of ze pas aan te schaffen op de plaats van bestemming kun je hiermee ook veel besparen! Boek je al van tevoren een hotel, excursie(s), een taalcursus of andere activiteiten dan moet je deze kosten hier uiteraard ook in meenemen.

Kosten tijdens de reis – De dagelijkse kosten tijdens de reis bestaan grotendeels uit kosten voor eten, accommodatie, lokaal transport en uitstapjes. Het is moeilijk te zeggen hoe hoog de kosten precies zullen uitvallen. Dit is afhankelijk van waar je bent, het aantal mensen met wie je reist, hoe vaak je een drankje doet, de tours/trips die je gaat maken en het soort accommodatie. Hou er ook rekening mee of je in het hoogseizoen of tijdens een evenement of feestdag in een land of stad zit, want dan gaan de prijzen drastisch omhoog. Als je met weinig budget reist is een dagbudget van 15 tot 20 euro in de in de goedkopere landen (de "armere" landen in Azië en Zuid-Amerika) haalbaar, inclusief transport. Terwijl in de dure landen (Japan, landen in west Europa, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland) , zeker in de grote steden, je kosten kunnen oplopen tot 50 tot 55 euro per dag. Uiteraard maakt het ook uit of je onderweg (vrijwilligers)werk doet. Daardoor kunnen de kosten ook gedrukt worden. Over het algemeen geldt ook: hoe sneller je door een land reist hoe hoger het daggemiddelde. Probeer voor jezelf zo goed mogelijk te bepalen hoeveel je gemiddeld kwijt denkt te zijn per dag. Hou daarbij je eigen comfortlevel in de gaten. Om de prijzen voor overnachtingen en eten per land te bepalen kun je gebruik maken van het internet en reisgidsen.

Sparen voor je reis

Weet je hoeveel geld je ongeveer nodig hebt om je droomreis te maken? Dan is het tijd om te kijken hoe je die som geld bijelkaar gaat sprokkelen. Tenzij je de loterij wint is er waarschijnlijk maar één manier om dit te doen: sparen, sparen en sparen! Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt, het vergt discipline en wilskracht. De eerste stap is het openen van een spaarrekening. Vervolgens ga je al je inkomsten en uitgaven op een rij zetten. Bereken hoeveel je elke maand kan sparen en zet dat bedrag (en extra's zoals vakantiegeld, teruggave belastingdienst, etc) direct op de spaarrekening. Haal niets van die spaarrekening af! Stel jezelf het bedrag dat je nodig hebt voor je reisplannen als doel. Op die manier kun je berekenen hoe lang je nog nodig hebt voordat je op reis kan. Om iedere maand zoveel mogelijk geld te kunnen sparen kun je ook kijken naar wat je allemaal kan besparen. Dat is vaak veel meer dan je denkt. We hebben daarvoor een apart artikel gemaakt: Tips om geld te besparen.

Ga pas op reis als je het benodigde reisbudget bijelkaar hebt gespaard. Neem geen lening om dit te kunnen doen, want dat reist een stuk minder prettig. Vergeet ook niet dat je bij thuiskomst ook nog wat geld nodig hebt. Misschien ben je wel zo lang weggeweest dat je je baan hebt opgezegd. Houd dan zeker flink wat geld achter de hand om de kosten voor wonen en eten tijdens de sollicitatieperiode te overbruggen.

Lees verder: Tips om geld te besparen

Reisloket

Is jouw reis weblog nog vrij?