Reisadvies

Reisadvies Het ministerie van buitenlandze zaken geeft voor ieder land een reisadvies af. Je vindt deze adviezen op de website van minbuza. Dat je momenteel beter niet naar Afghanistan op vakantie kunt gaan is natuurlijk wel duidelijk, maar er zijn ook minder voor de hand liggende landen met een negatief reisadvies. Een negatief advies houdt in dat er bepaalde risico's verbonden zijn aan een reis naar dat betrefffende land. Het betekent niet dat je niet daar dat land mag reizen. Je moet zelf beoordelen of je het risico wilt aanvaarden.

Negatief reisadvies – Er zijn verschillende oorzaken die tot een negatief reisadvies kunnen leiden. De bekendste voorbeelden zijn oorlog, politieke onrust, natuurrampen en de dreiging van een terroristische aanslag. Als je onderzoekt wat precies de risico's zijn, moet je op een aantal punten letten. Allereerst: hoe groot is het risico? Richt het geweld zich bijvoorbeeld vooral op de lokale bevolking of ook (of vooral) op toeristen? Ten tweede: geldt de dreiging voor het hele land? Soms is het in het zuiden van een land erg gevaarlijk, terwijl er in het noorden niets aan de hand is. Verder kun je kijken naar hoe actueel het reisadvies is, hoe andere landen de veiligheidssituatie beoordelen, of er een Nederlandse ambassade is en of je een reisverzekering voor het land kunt afsluiten.

Risico's beperken – Als je je reis doorzet, kun je een aantal maatregelen nemen om de risico's te beperken. Laat de overheid weten waar je naar toe gaat, zodat je bereikbaar bent als de veiligheidssituatie verder verslechtert. Hetzelfde geldt voor je familie. Laat een planning achter van je reis en spreek af om op gezette tijden iets van je laten horen, bijvoorbeeld via e-mail. En als het mogelijk is om een reisverzekering af te sluiten, is het verstandig om dat ook te doen (let wel op wat er precies onder de dekking valt en wat niet).

Let altijd op – Ook in landen waarvoor een positief reisadvies geldt, moet je natuurlijk op je hoede zijn. Je kunt te maken krijgen met zakenrollers en andere criminelen die het op je spullen voorzien hebben. In sommige landen, en zeker in drukke steden, ben je gerold voordat je er erg in hebt. Betekent dat dat je de hele dag op je hoede moet zijn om potentiële risico's direct de kop in te drukken? Natuurlijk niet! Sommige reisgidsen sommen allerlei adviezen op voor een bepaalde bestemming. Het is zeker verstandig om die door te lezen en je er zoveel mogelijk aan te houden, maar wordt niet paranoia. Als je de hele dag alleen maar met je veiligheid bezig bent, is de lol er snel af.

Lees verder: Gezond verstand


Reisloket

Actueel