Van Vijand tot Nationaal symbool

Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden in Noorwegen

Al lang spreken ze tot de verbeelding en zijn ze niet meer weg te denken uit de Noorse volkscultuur: Trollen. Al in de Edda, de oudste literatuur die bekend is van de Noren, wordt rond 1200 gesproken over deze wezens, die de vijanden van de goden en de mensen waren.

In de gesproken en geschreven teksten van de volkscultuur komen deze zeer grote, sterke, kwade en gevaarlijke wezens veelvuldig voor. dat is niet vreemd, want in elke samenleving geven mensen bovennatuurlijke krachten die zij niet begrijpen een vorm. Na de invoering van het christendom was er echter geen ruimte meer voor aandacht voor de geheimzinnige wezens.

In de volkssprookejs van Asbjørnsen en Moe rond 1840 krijgen de trollen een ander gezicht. Het was de tekenaar en schilder Theodor Kittelsen die de volkssprookjes van beide schrijvers illustreerde en daarmee een schildering gaf van deze bijzondere wezens, met wie de Noren een ambivalente verhouding hebben.

Steeds meer werd de trol in de verhalen te vriend gehouden om het positief te stemmen. Inmiddels is de trol een belangrijk nationaal symbool geworden. Intekeningen en in souvenirs neemt hij een dominante plek in. Overigens komt de term 'trol'( in het Noors troll) in veel geografische namen voor zoals Trollheimen, Trollstigen, Trollveggen, Trollfjord, Trolldalen en Trollvatnet. Woeste bergen, diepe fjorden en donkere bossen geven voeding aan de beelden van 'het geheimzinnige'.

Bron: Noorwegen Dominicus van  Fred GeersNoorwegen reisblogs