Het avontuur van het Noorden

Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden in Noorwegen

Het 'hoge Noorden" is een begrip. Wie er naar op zoek gaat komt uit in het Noorden van Noorwegen. Hier vinden we veel van wat Noorwegen zo uniek maakt: de middernachtzon, de poolcirkel, de Noordkaap, de Sami en kuddes rendieren.

Daarom werkt het noorden voor sommigen als een magneet. De Noordkaap is een van de meest bezochte toeristische doelen. Het afgeplatte rotsplateau in het uiterste noord-westen heeft een magische aantrekkingskracht. De Noordkaap licht zo'n 3500 km van ons verwijderd.

De reis naar en door Noord-Noorwegen is een avontuur op zich, jakkeren op de weg naar de Noordkaap zou dit avontuur voor een groot deel tenietdoen. 

De Noordkaap ligt op het eiland Mageroya. Jaren geleden was deze kaap alleen bereikbaar via een onverlichte tunnel, een overharde weg en een pontje. Maar ook dit uiterste puntje van het land is inmiddels goed ontsloten en gemakkelijk beriekbaar met een tunnel onder een uitloper van het prachtige Porsangerfjord, waarlangs de E69 omhoog voert. 

Wanneer het mooi weer is, is het een bijzondere belevenis om juist hier te zien dat de zon niet achter de horizon verdwijnt, maar langzaam weer omhoog gaat in het midden van de nacht. De leegte van de Noordkaap en het vlakke rotsplateau geven een extra dimentsie aan dit bijzondere verschijnsel op het uiterste stukje vasteland van Europa.

Bron:  Noorwegen Dominicus van Fred GeersNoorwegen reisblogs