Proef 5x Marokko

Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden in Marokko

Zodra je voet aan land zet ruik je in de verte al bijna de specerijen. De geur van verse munt zal je tijdens een reis door Marokko vergezellen en je zult dan ook menig kopje muntthee proeven of krijgt een bosje munt onder je neus geduwd als je de leerlooierij binnen gaat. Proef van het vissersleven wanneer je in het gezellige plaatsje Essaouira verblijft en geniet van de lokale keuken tijdens een kookworkshop in de Souks van Marrakech. Marokko is het land van de eindeloze smaken. Beleef het zelf en proef!

#1 Ontbijten op z’n Marokkaans
Een van de pareltjes uit de Marokkaanse keuken is het ontbijt. En dan met name van die pannenkoeken met gaatjes (oftewel baghrir). Ze worden op veel verschillende plekken geserveerd maar de beste krijg je toch wel in Ait Benhaddou. Nu zit er wellicht in het pannenkoekje zelf niet zoveel verschil maar de locatie draagt zeker bij aan de smaak! Zittend op het terras, met uitzicht op de oude kasbah (een soort fort van klei en stro dat fungeert als dorp), is het genieten van een traditioneel ontbijt. Met wat boter en honing, verse muntthee erbij.. en je bent er klaar voor om de oude stad te betreden.

#2 Elfuurtje in Asilah
Na een actieve ochtend is het tijd voor een elfuurtje. In het noordelijke gedeelte van Marokko ligt Asilah. Het stadje van de witte plaza’s. Al wandelend door de kleine medina is het genieten van de rust. Proef de Marokkaanse sferen terwijl je in een riad verblijft; een Marokkaans paleisje. Deze kustplaats is geliefd bij Marokkanen en je komt hier, in vergelijking met de rest van het land, ook een stuk minder toeristen tegen. In de loop van de ochtend strijk je neer op een van de witte plaza’s voor een elfuurtje; proef vers fruit van de markt of koop een zakje gedroogd fruit. Slenter verder de medina door of in de auto stapt op weg naar het blauwe Chefchaouen.

#3 Lunch aan de westkust
Nog steeds aan de kust, maar dan in het westen; Essaouira. Qua medina heeft het wel wat weg van Asilah. ’s Middags komen de vissers aan land en halen de verse vis binnen. Dit is dan ook het walhalla voor visliefhebbers. Houd je vis wel goed in de gaten want de meeuwen hebben deze snel in de gaten en als je even niet oplet, ben jij je visje kwijt.

#4 Tijd voor thee
In het binnenland, ten oosten van Marrakech, ligt de Dadesvallei. Een mooi stukje natuur waar een wandeling, wel onder begeleiding van een gids, niet mag ontbreken. Je loopt hier over rotsachtige bergen en langs nomaden die hier in grotten wonen. Onderweg pluk je wat kruiden die je tegenkomt, zoals tijm, om er hier bij een van de nomaden families thee van te trekken. Het voordeel van een gids uit de buurt is dat deze goed contact heeft met de families en je zo ook echt van het nomaden leven (en de thee!) kunt proeven.

#5 Midnight snack op Djemaa el Fna
Langzaam begint het te schemeren, de marktkoopmannen die overdag het plein vullen pakken hun koopwaar in en maken plaats voor heerlijk geurende eetstalletjes. Dit centrale plein van Marrakech is ’s avonds een groot openlucht restaurant. Schuif aan bij de lange tafels waar iedereen door elkaar zit en proef de couleur locale. Probeer eens een pastilla; een heerlijke combinatie van hartige kip en kruiden met zoete kaneel en poedersuiker. Of een traditionele tajine met stoofvlees of vis. Benieuwd hoe je dit zelf bereid? Dat kun je de volgende dag leren tijdens een kookworkshop in de Souks.

Bovenstaand Marokkaans menu is samengesteld door reisspecialisten van Marokko online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen kun je je eigen Marokko rondreis samenstellen. Koop met gids je eigen kruiden in de Souks van Marrakech en leer je eigen tajine maken. Of rijd met je huurauto de Dadesvallei in en drink hier je thee na een pitte wandeling. De specialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaringen.Marokko reisblogs